Parturi leikkaa asiakkaan hiuksia/ Kuva: Emma Knihti

Parturi tarjosi Corona-olutta, viranomainen iski

Parturiyrittäjä kieltäytyi lähtemästä poliisin kuulusteluun.

Parturiliike The Parturin vilpittömäksi ja kannustavaksi tarkoitettu some-tempaus kehkeytyi todelliseksi byrokratiafarssiksi, joka sai aikaan ensin yhteydenoton Aluehallintovirastolta ja sitten poliisilta.

Parturiliikkeen toinen omistaja Niko Tiuraniemi postasi Facebook-sivuilleen 19. maaliskuuta mainoksen, jossa todettiin ”kaikille kävijöille corona”. Yritys kertoi tarjoavansa yhden päivän aikana kaikille täysi-ikäisille kävijöille Corona-oluen.

Kemiläisen Tiuraniemen mukaan tarkoituksena oli tuoda ripaus huumoria koronaviruksen aiheuttamien huolien keskelle, vaikka vakavasta asiasta onkin kysymys.

– Meidän ajatuksemme oli vilpitön. Emme halunneet mitään pahaa kenellekään, Tiuraniemi sanoo Verkkouutisille.

Hänen mukaansa olutta ei myyty tai tarjottu liiketilassa, vaan suljetusti keittiössä tai takahuoneessa.

– Eli olutta ei tarjottu asiakkaalle sisään tullessa eikä siitä pyydetty hintaa. Me emme anniskelleet alkoholia. Yritys voi pitää suljetun tilaisuuden, jossa tarjoilee asiakkaille mitä haluaa.

Asiakasvirtojen pienennettyä The Parturin kaikissa liikkeissä Suomessa meni Tiuraniemen mukaan maksimissaan 15 pulloa.

– Kun julkaisimme mainoksen, ihmiset tykkäsivät siitä ja kommentoivat paljon todeten, että ”tällaista tarvitaan”. Sittemmin mainos on poistettu sivuilta.

– En muista, että olisimme saaneet yhtään negatiivista palautetta.

Soitto Avista

Pian tämän jälkeen Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston virkailija soitti Tiuraniemelle ja kertoi heidän rikkovan lakia.

– Ihmettelin, että kuka alkaa niin kärkkäästi syyttämään meitä anniskeluoikeuslain rikkomisesta ja kutsuu meitä vähäjärkisiksi ja tyhmiksi.

– Ilmoitin virkailijalle, että olimme ottaneet asiasta selvää ja tämän pitäisi olla täysin laillinen juttu. Minä luulin aluksi, että kyseessä on vitsi, Tiuraniemi kertoo.

Virkailija kertoi ilmoittavansa asiasta poliisille.

– Minä tein sen jälkeen kantelun tästä puhelusta kyseisen Aluehallintoviraston johtajalle, koska mielestäni se oli erittäin epäasiainmukainen. Sain tänään tiedon, että kantelu on mennyt eteenpäin.

Tiuraniemi julkaisi 20. maaliskuuta tekstin Facebookissa kysyen, ”mitä sinä olet mieltä tästä? Kuulutaanko me Auli Erkkilän kanssa vankilaan, vai mennäänkö tässä jo liian pitkälle?

– Facebook-sivuni räjähti hetkessä. Se oli täynnä kommentteja, joissa ihmeteltiin tätä pilkun viilaamista ja naureskeltiin Aluehallintoviraston pikkumaisuudelle. Kommentoijat säntäsivät puolustamaan tempaustamme.

Facebook kuitenkin sulki kommenttiketjun, koska luuli ilmeisesti botin olleen lukuisten viestien ja päivitysten takana. Asiakaspalvelu ei osannut auttaa lukuisista tiedustelupyynnöistä huolimatta.

– Kaikki siihen mennessä tulleet yli 400 kommenttia ja tykkäystä hävisivät.

– Tämän jälkeen me tietenkin poistimme mainoksen some-sivuiltamme. Ajattelimme, että jos olemme rikkoneet lakia, niin emme halua tietenkään niin tehdä.

Poliisista päivää

Tiuraniemi kertoo ajatelleensa, että poliisi ei ota yhteyttä, vaikka Aluehallintovirasto ilmoitti heille asiasta.

– Kirjoitin alkuperäiseen kommenttiketjuun, että jatkossa tarjoamme ainoastaan jäätelöpuikkoja ja niitäkin ainoastaan Aluehallintoviraston luvalla.

Poliisi kuitenkin soitti torstaina aamulla Tiuraniemen yhtiökumppanille Auli Erkkilälle.

Tiuraniemi soitti poliisille takaisin. Poliisi sanoi, että kaksikosta on tehty kantelu ja heidän pitää tulla kuulusteluihin.

– Kerroin, että olen kroonisesti sairas yrittäjä ja olen ollut suolistosairauden vuoksi karanteenissa neljä viikkoa. Sanoin poliisille, että vaikka olisin terve, niin saatte tulla hakemaan minut täältä käsiraudoissa kuulusteluihin. Millään muulla en lähde tällaisen asian vuoksi setvimään asiaa poliisiasemalle.

– Meillä on käynnissä yt-neuvottelut ja 50 työpaikkaa on uhan alla. Ja poliisi peräänkuuluttaa, olemmeko tarjonneet Eskimo-puikkojen sijasta Korona-olutta ilmaiseksi erillisissä tiloissa.

Tiuraniemen mukaan poliisi aikoo olla yhteydessä myöhemmin.

– En tiedä miten se tapahtuu, sähköpostitse, puhelimitse vai tullaanko minut noutamaan kotoa. Minulle käy kaikki.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt