Verkkouutiset

Auto pysäköitynä lähes tyhjässä parkkihallissa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Parkkipaikkapakko tuhoaa kaupunkeja”

Hypoteekkiyhdistyksen Juhana Brotherus ihmettelee tyhjiä parkkihalleja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Velvollisuus rakentaa parkkipaikkoja pilaa kaupungit, arvioi Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) pääekonomisti Juhana Brotherus. Hän löytää Helsingistä useita esimerkkejä, joissa parkkitilaa on liikaa tarpeeseen nähden.

– Parkkipaikkapakko tuhoaa hyvinvointia ja kaupunkeja kaikkialla. Myös Suomessa. Katso Kisahallin parkkipaikkaplantaasia ja vieressä tyhjää Töölöntorin parkkihallia. Katso Triplan pysyvästi tyhjiä satoja parkkipaikkoja, kun viereen tulevien talojen täytyy louhia omat autohallit, Brotherus kirjoittaa Twitterissä.

Hypo on asumiseen ja asuntorahoitukseen erikoistunut luottolaitos.

Brotheruksen mukaan parkkipaikkoihin suhtaudutaan toisin kuin yhteiskunnan muuhun toimintaan: parkkeeraamisesta ei makseta markkinahintaa, autottomat tukevat parkkeeraamista eikä tilastoihin luoteta.

Brotherus kuitenkin toteaa, että asiaan löytyy useita ratkaisuja, joista asiantuntijat ovat verraten yksimielisiä. Hän muistuttaa, että Helsinki on tilannut Aalto-yliopistolta asiasta selvityksen. Hän siteeraa yhdysvaltalaista kaupunkisuunnittelun professori Donald Shoupia, joka tiivistää keinot kolmeen kohtaan:

Ensinnäkin pitää poistaa julkiset vaatimukset rakentaa pysäköintipaikkoja. Yritykset ja rakentajien suunnittelijat voivat päättää, kuinka paljon parkkipaikkoja ne tarjoavat asiakkailleen.

Toiseksi kadunvarsipysäköinnistä pitää periä markkinahinta. Oikea hinta määrittyy siten, että jokaisesta korttelista löytyy jatkuvasti yksi tai kaksi vapaata paikkaa, eikä pulaa parkkipaikoista synny.

Kolmanneksi parkkimaksuilla kerätyt varat pitää käyttää julkisten palvelujen parantamiseen. Parannukset pitää kohdistaa niille alueille, joissa pysäköinnistä peritään maksu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)