Verkkouutiset

Pariisin iskut voivat johtaa poliisin salaisen kotietsinnän tuloon Suomeen

Sisäministerin mukaan salaisen kotietsinnän mahdollistamista selvitetään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan kyselytunnin ensimmäisenä aiheena puhuttiin Pariisin terrori-iskuista.

Sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd.) kysyttiin terrorismiin kouluttautumisen varalta tehtävistä lakimuutoksista.

Räsäsen mukaan poliisin ja viranomaisten tiedonsaanti mahdollisista terroristisista yhteyksistä ja hankkeista on ennaltaehkäisyssä keskeinen asia.

Hänen mukaansa helmikuun alussa voimaan tuleva poliisin oikeus matkustajatietorekisterien käyttöön on tässä suhteessa merkittävä.

– Terrorismi on hyvin laajasti meillä kriminalisoitu. YK:n päätöslauselmassa todettiin, että kaikkien jäsenmaiden tulisi myös kriminalisoida terroristisessa tarkoituksessa tuolle alueelle matkustaminen. Sisäministeriön näkemyksen mukaan tämä on asia joka täytyy selvittää, että onko meillä vielä tarvetta tässä suhteessa tätä kriminalisointia tiivistää, Päivi Räsänen sanoi.

– Myös poliisin tiedonsaannin suhteen selvitämme esimerkiksi sitä, olisiko mahdollista niin sanottu salainen kotietsintä, jossa vasta jälkikäteen ilmoitetaan, että tehdään kotietsintä. Tällöin pystyttäisiin saamaan esimerkiksi tietoa tästä terroristisesta tarkoituksesta vaikkapa henkilön kotitietokoneelta.

Hänen mukaansa verkossa luodaan rikollisverkostoja ja rekrytoidaan.

– Se on sen vuoksi myös erittäin haastava ympäristö, koska sitä ei pelkästään kansallisen lainsäädännön keinoin pystytä hallitsemaan, Räsänen totesi.

Sisäministerin mukaan noin puolet taistelualueille lähteneistä noin 50 henkilöstä on palannut Suomeen. Hän huomautti, että joukossa on myös henkilöitä, jotka tiettävästi eivät ole syyllistyneet rikoksiin.

– Tällaisia henkilöitä varten meillä on jo Helsingissä pilotti, jossa pyritään niitä jotka haluavat irti jihadistisesta ajattelusta, auttamaan.

Stubb vetosi

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) teki kyselytunnin alkuvaiheessa keskustelun rönsyillessä väliintulon.

Hän totesi ennen keskustelun etenemistä olevan tarpeen todeta hallituksen puolelta ja pääministerin ominaisuudessa, että ”meidän pitää olla tässä keskustelussa erittäin varovaisia”.

– Tässä on jo ilmennyt sanat terroristi, maahanmuuttaja, kotouttaminen, muslimi ja Pariisin iskut.

– Maahanmuutto – kansainvälinen Suomessa asuva henkilö – on hyvä asia. Se perustuu pitkälti siihen, että ihminen muuttaa tänne perheensä mukaan, opiskelemaan tai työn perään. Meidän ei pidä sekoittaa näitä asioita terrorismiin tai turvallisuusuhkaan, koska silloin me leimaamme ja stigmatisoimme kansainvälisyyden Suomessa. Kansainvälisyys, maahanmuutto, monikulttuurisuus on Suomelle voimavara, mahdollisuus, ei uhka, Alexander Stubb sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)