X
SULJE MAINOS
Paperittomalla henkilöllä tarkoitetaan ihmistä, joka elää Suomessa vailla laillista oleskeluoikeutta. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

Paperittomille vaaditaan parempia seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia

Vasemmistoliiton ja vihreiden edustajien mukaan kyse on ihmisoikeuksista.

Viisi vihreiden ja vasemmistoliiton kansanedustajaa ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen paperittomien henkilöiden seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden toteutumisesta.

Saara Hyrkön (vihr.), Satu Hassin (vihr.), Sofia Virran (vihr.), Merja Kyllösen (vas.) ja Veronika Honkasalon (vas.) kirjallisessa kysymyksessä halutaan muun muassa tietää, kuinka paperittomien seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia edistetään ja mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy paperittomien palveluihin pääsyn turvaamiseksi.

Seksuaali- ja lisääntymispalveluihin tarkoittavat edustajien mukaan ”esimerkiksi luottamuksellista, asiantuntevaa ja ajankohtaista seksuaalineuvontaa, seksitautien testausta, mahdollisuutta ehkäisymenetelmän käyttöön taloudellisesta tilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta sekä oikeutta saada turvallinen raskaudenkeskeytys”.

– Seksuaali- ja lisääntymisoikeudet ovat osa universaaleja ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat jakamattomina kaikille. Oikeudet toteutuvat täydellisinä vain silloin, jos henkilöllä on pääsy seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluiden piiriin, edustajien jättämässä kirjallisessa todetaan.

– Palvelut tulee olla saatavilla maksuttomasti tai edullisesti taustasta riippumatta.  

Edustajien kirjallisessa kysymyksessä kiinnitetään huomiota myös siihen, että palveluja voi olla vaikeaa mahdotonta saada omalla äidinkielellä.

Edustajien mukaan ”kansallisesti tulisi toimia yhtenäisesti, että paperittomien perustuslaillinen oikeus toimeentuloon ja huolenpitoon tosiasiallisesti täyttyisi”.

(Pääministeri Sanna) Marinin (sd.) hallitusohjelmaan (2019) on kirjattu, että paperittomille turvataan välttämätön hoito. Tämä sisältää myös osan seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluista, kuten raskauden keskeytyksen ja seksitautien hoidon. Paperittomuuden ei tulisi estää välttämättömän terveydenhuollon palvelujen saamista. Siksi erityisesti lasten ja nuorten, raskaana olevien ja naisten tulisi päästä palvelujen piiriin nykyistä käytäntöä helpommin niin, että seksuaali- ja lisääntymisoikeudet toteutuisivat. Seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja tarjoamalla mahdollistetaan naisten, nuorten, lasten ja perheiden oikeus hyvään terveyteen ja vahvistetaan seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien toteutumista.