Mies kirjautumassa sähköisellä tunnistautumisella Oma Vero sivuille. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Paperinen verokortti valtaosalle turhake

Viisi miljoonaa veronmaksajaa saa vuodenvaihteessa verokortin ensi vuodelle.

Valtaosa suomalaisista saa edelleen paperisen verokortin, vaikka 2,9 miljoonaa verokortin saajaa hoitaa veroasiansa sähköisesti Verohallinnon verkkopalvelussa OmaVerossa.

Verohallinto kannustaa asiakkaita ottamaan käyttöön Suomi.fi-viestit, jolloin verokortin ja muun veropostin saa vain sähköisesti. Vuoden 2021 verokorttien julkaisu aloitetaan OmaVerossa vaiheittain 2.12. alkaen.

Postitse verokortteja lähtee tänä vuonna 4,5 miljoonaa, sähköisesti tiedon oman verokortin saapumisesta OmaVeroon saa 512 000 asiakasta. Myös paperipostissa verokorttinsa saaneiden verokortti löytyy sähköisessä muodossa OmaVerosta.

– Miljoonille paperinen verokortti on turhake. Jos kaikki OmaVeroa muutenkin veroasioissaan käyttävät 2,9 miljoonaa veronmaksajaa tilaisivat veropostin sähköisenä, säästäisimme vuosittain miljoonia veroeuroja, paperia ja myös luontoa. Paperinen verokortti on monelle turha siinäkin mielessä, että isolle osalle asiakkaistamme se ei edes kelpaa. Esimerkiksi vuoden 2019 aikana lähettämiimme verokortteihin tehtiin muutoksia 2,2 miljoonaa kertaa, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta sanoo.

Jos Suomi.fi-viestit ottaa käyttöön nyt, asiakas säästyy paperiselta verokortilta 2021.

Verokortin tuloraja perustuu aina Verohallinnon tiedossa oleviin tietoihin. Esimerkiksi vuoden 2021 verokortin veroprosentti perustuu vuoden 2019 verotuksen tulo- ja vähennystietoihin. Jos asiakas on hakenut muutosverokorttia vuodelle 2020, vuoden 2021 veroprosentti on laskettu muutosverokorttia varten ilmoitettujen tietojen perusteella.

– Tammikuu on suosituin kuukausi tehdä muutosverokortti. Esimerkiksi tänä vuonna asiakkaamme tekivät tammikuussa yli 400 000 muutosverokorttia, kun muina kuukausina tehtyjen muutosverokorttien määrä vaihtelee 100 000 ja 200 000 välillä. Vielä joulukuussa ei ole kiire muuttaa ensi vuoden verokorttia, koska vuoden 2021 verokortti tulee voimaan vasta helmikuun alusta, ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta kertoo.

Tänä vuonna yli 73,6 prosenttia muutosverokortin tekijöistä on hakenut muutosverokorttia sähköisesti OmaVerosta.

Vuoden 2021 muutosverokortin voi tehdä heti, kun oma verokortti löytyy OmaVerosta. Kaikki voivat tehdä verokortin viimeistään 16.12. alkaen.

Verokortin voi tallentaa omalle koneelle OmaVerosta pdf-muodossa ja lähettää sähköisesti työnantajalle. Suurimman osan pitää toimittaa verokortti itse työnantajalle, mutta poikkeuksiakin on.

Verokorttia ei tarvitse toimittaa työnantajalle, jos työnantaja saa Verohallinnolta tiedot työntekijöidensä ennakonpidätysprosenteista automaattisesti. Työnantajan velvollisuus on kertoa työntekijöille, jos tiedot tulevat työnantajalle suoraan Verohallinnolta.

Oma verokortti on aina tallessa OmaVerossa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt