Paperiliiton logo Metallitalossa Helsingissä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Paperiliitto jatkaa varautumista lakkoon

Paperiliitto pitää lakkoaan entistä todennäköisempänä.

Paperiteollisuuden toimipaikkoja koskeva kaksiviikkoinen työnseisaus alkaisi maanantaina 27. tammikuuta.

Paperiliiton mukaan neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta ovat olleet jumissa koko kierroksen ajan ja myös sen jälkeen, kun teknologiateollisuus teki oman sopimusratkaisunsa. Etenemistä ei ole tapahtunut kymmenistä tapaamisista huolimatta.

Eniten neuvotteluita vaikeuttavat liiton mukaan Metsäteollisuus ry:n esitys toimintojen ulkoistamisen laajentamisesta ja Paperiliiton esitys kiky-sopimuksen mukaisen 24 tunnin lisätyöajan poistosta.

– Työnantajan mukaan kiky-tuntien tuoma hyöty koko metsäteollisuudessa on kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Kun summa jaetaan toimipaikkakohtaiseksi, on työnantajan saama kustannushyöty kiky-tunneista päivää kohti noin 450 euroa, Paperiliitto laskee.

– Tämän hyödyn työnantajat haluavat, vaikka kahden viikon lakon hinnaksi tulee heidän arvionsa mukaan lähes miljardi euroa.

Tämä kertoo Paperiliiton neuvottelijoiden mielestä Metsäteollisuuden vahvasta ideologisesta ajattelusta, jonka takia Metsäteollisuus on sovittelussa myös kahden muun ammattiliiton, Ammattiliitto Pron ja Teollisuusliiton, kanssa.

Paperiliitto ja Metsäteollisuus ry tapaavat tänään valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan kolmannen kerran sen jälkeen, kun Paperiliitto ilmoitti aloittavansa kahden viikon mittaisen lakon 27. tammikuuta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt