Verkkouutiset

Pankkitalletuksia esitetään verolle

SAK haluaa muun muassa pankkitilit ja osakkeet varallisuusveron piiriin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntavaalien alla vähälle huomiolle on jäänyt SAK:n helmikuun alussa julkistama SAK:n verotavoitteet vaalikaudelle 2019-2023 -muistio.

Muistiossa todetaan, että SAK:n esityksiin sisältyvät ”uusi varallisuusvero ja veropohjien tiivistäminen siirtävät verotuksen painopistettä pääomiin”. Taustamuistion mukaan ”pankkitalletukset, osakkeet, rahastosijoitukset, metsät, pellot ja muut sijoitukset tulisi olla varallisuusveron piirissä”.

Tämän jälkeen lasketaan, että ”0,1 prosentin verokannalla kaikista rahoitusvaroista, metsistä, pelloista ja yritysvarallisuudesta siltä osin, kun näiden yhteenlaskettu arvo ylittää 100 000 euroa” olisi verotuotto arviolta 100 miljoonaa euroa.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kirjoitti muistion julkistuksen yhteydessä, että osakkeet, talletukset, sijoitusrahastot, metsät ja pellot on tällä hetkellä vapautettu omaisuuden arvoon perustuvasta verosta.

– Varallisuusveroa perustelee fiskaalisten syiden ohella myös varallisuuserojen hillintä ja tarkempi havainnointi sekä verotuksen oikeudenmukaisuus, SAK:n pääekonomisti totesi.

Kaukorannan mukaan kyse on myös ”eriarvoisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen” liittyvistä syistä.

Varallisuusvero kumottiin vuonna 2006. Tuolloin kumotusta verosta oli jätetty ulkopuolelle pankkitalletukset ja joukkovelkakirjat.

”Mahdollisimman laaja”

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on pitkään puhunut kattavasta ja laajasta veropohjasta. Pankkitalletuksia Rinne ei ole maininnut.

– Meidän verolinjamme on mahdollisimman laaja veropohja ja mahdollisimman tiukat verokannat eli että siellä ei ole aukkoja. Tämän ohjelman kautta on todettu, että vähän yli miljardi euroa voidaan kerätä kenenkään ansiotuloverotuksen kiristymättä, Antti Rinne sanoi Sdp:n ohjelmasta keskiviikkona Veronmaksajain keskusliiton paneelissa.

– Oleellista on se, että veropohja laajenee ja saadaan veronkierto estettyä sillä tavalla, että meillä riittää rahaa hyvinvointivaltion palveluihin. Jos tässä vielä pystytään huolehtimaan siitä, että kokonaisveroaste ei lähde nousemaan, niin hyvä, hän totesi.

LUE MYÖS:
”Tämä on väärin, tämä vie Suomen Venezuelan tielle”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)