X
SULJE MAINOS
Kryptovaluuttojen louhintaa Kiinassa viime keväänä. / STR / AFP / LEHTIKUVA

Pankkijohtajalta vakava varoitus kryptovaluutoista

Seuraava talouskriisi voi lähteä liikkeelle nopeasti kasvaneista virtuaalivaluutoista.

Britannian keskuspankin varajohtaja Jon Cunliffe arvioi pitävänsä täysin mahdollisena, että Bitcoinin kaltaisten kryptovaluuttojen arvo voi romahtaa massiivisella tavalla lyhyenkin aikavälin sisällä.

Hänen mukaansa käänne voisi aiheuttaa epävakautta finanssisektorilla ja heijastua kielteisellä tavalla koko maailmantalouteen.

– Kuten aiempi finanssikriisi osoitti, epävakaus voi lähteä liikkeelle myös sektorin pienemmistä osa-alueista. Kryptovaluuttojen sääntelyä on kehitettävä erittäin kiireellisesti, Cunliffe sanoi puheenvuorossaan.

– Jos jokin osa finanssijärjestelmässä kasvaa hyvin nopeasti, on vakaudesta vastuussa olevien viranomaisten otettava asia huomioon.

Jon Cunliffe varoittaa, että seuraava talouskriisi voi lähteä liikkeelle arvaamattomista kryptovaluutoista. Niiden arvo on kasvanut kuluvan vuoden aikana noin 200 prosentilla arviolta 2 700 miljardiin euroon. Virtuaalivaluuttojen kokonaisarvo oli vielä viisi vuotta sitten alle 16 miljardia euroa.

Kiinan keskuspankki ilmoitti syyskuun lopulla kieltävänsä kaiken kaupankäynnin kryptovaluutoilla. Laittomaksi katsottuja siirtoja tutkitaan jatkossa talousrikoksina.

Linjanmuutosta perusteltiin markkinahäiriöiden riskillä, rahanpesulla ja muulla rikollisella toiminnalla. Kryptovaluuttojen louhiminen kuluttaa lisäksi valtavan määrän energiaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt