”Pankkijärjestelmä elää historiansa dramaattisinta kauttaan”

Venäläispankki ärsyyntyi euroalueen tiukasta sääntelystä.

Venäjän suurimman pankin Sberbankin toimitusjohtaja Herman Gref arvostelee euroalueen pankkeihinsa kohdistamaa sääntelyvimmaa. Euroalue on ulottanut sääntelynsä myös niihin pankkeihin, joiden kotipaikka ei ole euroalueella mutta joiden tytäryhtiöpankit siellä sijaitsevat.

– Euroopan pankeilla on erittäin, erittäin vaikea kausi meneillään, koska sääntelypolitiikka on aika vaikeaa. En oikeastaan ymmärrä, mitä he ovat tekemässä, sanoo Sperbankin toimitusjohtaja Herman Gref Financial Timesin haastattelussa. Gref on entinen Venäjän talousministeri, joka on johtanut Sperbankkia vuodesta 2007.

Sperbankin Itävallan tytäryhtiö joutui menneenä vuonna EKP:n stressitesteihin, koska pankin arvioitiin olevan systeemitasolla merkittävä toimija, kuten myös toinen venäläispankki VTB.

Nämä kaksi venäläispankkia joutuivat lisäämään Itävällan-yksikköihinsä pääomia 240 miljoonalla eurolla (Sperbank) ja 200 miljoonalla (VTB) stressitestien seurauksena.

– Jos sinulla on painetta markkinoilla, kuristusta sääntelijän toimesta ja huono kansantaloudellinen näkymä, tiedät, että se on terveydellesi huono yhtälö, Gref kuvailee.

Grefin mukaan Eurooppa antaa liian kovalla sääntelyllään ison etumatkan USA:n pankeille.

– Pankkijärjestelmä elää historiansa dramaattisinta kauttaan, Gref väittää viitaten sääntelyn tiukkuuteen ja Euroopan makrotalouden näkymiin.

Kommentit