X
SULJE MAINOS
Asiakas ostoksineen kassalla Espoossa. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Pankki povaa kuluttajahintojen nousua

Kuluttajahinnat nousevat POP Pankin mukaan tänä vuonna nopeammin kuin lähes kymmeneen vuoteen.

Hintojen nousu on seurausta kysynnän nopeasta toipumisesta ja siitä, että tarjonta ei kaikilta osin pysy kysynnän perässä. Tilanne rauhoittuu, kun toipuminen tasoittuu.

Suomessa nopein kasvu ajoittuu POP Pankin ennusteessa loppuvuodelle, joskin alkuvuoden talouskehitys on ollut ennakoitua parempaa.

– Tautitilanteen paheneminen ja rajoitusten tiukentaminen uudelleen ei johtanut takapakkiin taloudessa, ainoastaan toipumisen hidastumiseen. Jos uudet virusmuunnokset eivät tuo yllätyksiä ja rajoituksista voidaan pääosin luopua, talouden toipuminen saa huomattavasti lisävauhtia kesällä, pankki toteaa ennusteessaan.

Investoinnit seuraavat kulutuksen ja viennin kasvua viiveellä. Varsinkin pienemmät investoinnit lisääntyvät pian, kun yritykset pyrkivät vastaamaan kasvavaan kysyntään. Tuotanto ei pysy täysin kysynnän kasvun perässä, mikä hillitsee talouden kasvua.

Pankki ennustaa tälle vuodelle 3,0 ja ensi vuodelle 2,8 prosentin BKT:n kasvua.

Komponenttipula vaivaa etenkin teollisuutta. Avautuvat palvelut eivät saa luultavasti kaikelta osin työvoimaa tarpeeksi nopeasti takaisin töihin. Tämä johtaa hintojen nousuun, joka on kuitenkin jäämässä väliaikaiseksi.

Työttömyysaste on jatkanut laskuaan viime kesästä lähtien, ja sen odotetaan edelleen alenevan talouden ja tautitilanteen kohentuessa.

POP Pankin mukaan työttömyysaste laskee tänä vuonna 7,4 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 6,8 prosenttiin. Ensi vuonna työvoima ei kasva yhtä paljon kuin aiemmin, joten työttömyysaste laskee voimakkaammin.

Kokonaistyöttömyyden parantuessa huolenaiheeksi kuitenkin edelleen jäävät pitkäaikaistyöttömät, joiden määrä on noussut hurjasti koronaepidemian aikana. Maaliskuussa määrä kipusi jo yli 100 000:een, eikä selkeää suunnan muutosta kasvussa ole vielä havaittavissa.

Hintojen nousulla ei vaikutusta asuntoluottoihin

Keväällä nopea inflaation nousu on tullut lähes kokonaan liikenteen hinnoista. POP Pankki ennustaa inflaation olevan tänä vuonna 2,0 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Euriborkorot pysyvät pankin mukaan vielä hyvän aikaa negatiivisina. Nopea talouskasvu ja nousevat hinnat saavat kuitenkin myös lopulta korot nousuun.

– Nousulla ei kuitenkaan ole vaikutusta asuntoluottoihin ennen kuin korot nousevat nollan yläpuolelle, ja sitä ei ole vielä näköpiirissä. Asuntomarkkinat ovatkin hyvässä vedossa, eikä matala korkotaso ole ainut syy asuntokaupan vilkkauteen. Korona-aika sai kotitaloudet miettimään asumisratkaisujaan uudelleen. Lisäksi osa lisääntyneistä kotitalouksien säästöistä ohjautuu myös asuntojen hankintaa, pankki toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt