Suomalaiset haluaisivat asua omakotitaloissa, mutta niitä rakennetaan vähän. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Lyhennysvapaiden haku räjähtänyt viikossa

Koronapandemia näkyy myös asuntokaupassa.

Koronapandemia on aiheuttanut epävarmuutta markkinoilla, mikä näkyy myös asuntokaupassa. OP:lle on tullut asuntolainan lyhennysvapaahakemuksia päivittäin tuhansia sen jälkeen, kun 16.3.2020 asiakkaille kerrottiin mahdollisuudesta lyhennysvapaaseen ilman erillistä maksua.

– Kysyntä asuntolainan lyhennysvapaalle on ollut jo ensimmäisen viikon aikana valtavaa. Positiivista on se, että ihmiset pyrkivät varautumaan koronatilanteen taloudellisiin vaikutuksiin. Suurella osalla suomalaisista 30-40 prosenttia käytettävissä olevista tuloista menee asumiseen, joten lyhennysvapaa tarjoaa monelle aitoa helpotusta tilanteesta selviytymiseen, OP:n asumisen palveluista ja asuntolainoista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

OP myöntää asuntolainan lyhennysvapaata 12 kuukaudeksi ilman käsittelykuluja hakijoille, joiden talouteen koronalla on ollut taloudellisia vaikutuksia.

– Jos koronatilanteella ei ole juuri nyt vaikutusta talouteesi, ei tässä hetkessä ole tarvetta hakea lyhennysvapaata. On kiinnostavaa nähdä, tuleeko pidemmistä lainoista ikään kuin uusi normaali, vai haluavatko ihmiset taantuman hälvennettyä maksaa asuntolainansa pois mahdollisimman pian pois, Christie miettii.

Etätöiden lisääntymisellä voi Christien mukaan olla myös pysyvä vaikutus Suomen asuntomarkkinoille.

– Tämä voi muuttaa työn tekemisen tapaa pysyvästi. Ehkä jatkossa tietotyöläiset miettivät, onko oltava fyysisesti työpaikalla, vai voisiko työtä tehdä jatkossa enemmän vaikkapa mökillä. Mikäli näin käy, tällä voisi olla vaikutuksia hyvin varusteltujen mökkien kiinnostavuuteen tulevaisuudessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt