Verkkouutiset

Pankeille muistutus laina-asiakkaiden syrjinnästä

Finanssivalvonta kiinnittää pankkien huomiota asiakkaiden syrjimättömän kohtelun vaatimukseen luotonmyönnössä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finanssivalvonta on yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa tehdyn yhteistyön sekä omien luotonmyöntöä koskevien valvontahavaintojensa perusteella katsonut aiheelliseksi muistuttaa kaikkia Suomessa kuluttajaluottoja myöntäviä pankkeja yhdenvertaisuuslainsäädännön huomioimisesta luotonmyöntämisessä.

Fivan mukaan päätös luoton myöntämisestä tai luottopäätöksen ehdot eivät saa perustua kiellettyihin syrjintäperusteisiin, ellei asiakkaiden erilaiselle kohtelulle ole olemassa lainsäädäntöön perustuvaa hyväksyttävää oikeuttamisperustetta.

Kuluttajansuojalaki ja pankkien luottoriskien hallintaa koskevat vaatimukset edellyttävät, että luottoa myönnetään vain sellaisille asiakkaille, jotka todennäköisesti pystyvät täyttämään luottosopimuksen mukaiset velvoitteensa.
Pankkien on tehtävä kuluttajan luottokelpoisuuden arviointi asiakkaan tuloja ja muita taloudellisia olosuhteita koskevien riittävien ja varmistettujen tietojen perusteella.

Pankit käyttävät yleisesti asiakkaan luottokelpoisuuden arvioinnissa apuna myös tilastollisia arviointimenetelmiä, joiden avulla luottoa hakevan asiakkaan maksukäyttäytymistä ja luoton takaisinmaksukykyä ennustetaan. Ennustaminen tehdään vertaamalla asiakkaan tietoja tilastollisesti vastaavan viiteryhmän toteutuneisiin maksukäyttäytymistietoihin.

Kuluttajansuojalain esitöiden mukaan tilastollisten menetelmien käyttö asiakkaan taloudellisen aseman perusteella tehtävää luottokelpoisuuden arviointia täydentävänä menetelmänä on lähtökohtaisesti sallittua.

Finanssivalvonta kuitenkin muistuttaa, että tilastollisia arviointimenetelmiä käyttäessään pankkien on tietosuojalainsäädännön asettamien vaatimusten ohella varmistettava, etteivät menetelmissä käytettävät arviointikriteerit tai niistä tehtävät johtopäätökset johda yksittäistä asiakasta tai kokonaisia asiakasryhmiä välittömästi tai välillisesti syrjivään lopputulokseen.

Yhdenvertaisuus on Suomen perustuslailla turvattu kansalaisten perusoikeus. Yhdenvertaisuudesta ja syrjinnän kiellosta säädetään tarkemmin useassa eri laissa, joiden soveltamisala kattaa pankkien palveluiden tarjoamisen.

Fivan muistuttaa, että pankkien on huomioitava lakien asettamat rajoitukset luotonmyönnössä käytettäville kriteereille, joilla on merkitystä asiakkaan luottokelpoisuuden arvioinnissa.

– Pankit vastaavat itse luotonmyöntöprosessiensa lainmukaisuudesta riippumatta siitä, käyttävätkö ne asiakkaiden luottokelpoisuuden arvioinnissa omia sisäisiä menetelmiään vai ulkopuolisten luottoluokituslaitosten tarjoamia palveluja. Jos pankki kuitenkin käyttää luottopäätökseen vaikuttavina tekijöinä lainsäädännössä kiellettyjä syrjintäperusteita, niiden käyttäminen voi olla sallittua ainoastaan lakiin perustuvan oikeuttamisperusteen nojalla, Finanssivalvonta toteaa.

Syrjintää tapahtunut

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on vuonna 2017 antamassaan päätöksessä ottanut yksittäistapauksessa kantaa kiellettävänä pidettävään syrjintään asiakkaan luottokelpoisuuden arviointimenettelyssä.

Päätöksessä lautakunta arvioi luotonantajan oikeutta käyttää asiakkaan sukupuolta, ikää, äidinkieltä sekä asuinpaikkaa luottopäätöksen lopputulokseen yksinomaan vaikuttavina tilastollisina tekijöinä.

Lautakunta linjasi päätöksessä, että asiakkaan sukupuolen käyttäminen luottopäätökseen vaikuttavana tekijänä on poikkeuksetta kiellettyä. Asiakkaan äidinkielen käyttämistä luottopäätökseen vaikuttavana tekijänä lautakunta piti myös erityisen moitittavana. Iän huomioiminen luottokelpoisuuden arvioinnissa voi lautakunnan näkemyksen mukaan olla hyväksyttävää lähinnä silloin, kun kysymys on nuorista henkilöistä.

Vaikka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan arvioinnin kohteena on ollut yksittäisen luotonantajan luotonmyönnössään käyttämän menettelyn hyväksyttävyys ja oikeasuhtaisuus, Finanssivalvonta kehottaa myös muita pankkeja huomioimaan lautakunnan esittämät yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain tulkinnat soveltuvin osin omissa luotonmyöntöprosesseissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)