Viroon matkustetaan panimoteollisuuden mukaan nimenomaan halvemman alkoholin vuoksi. LEHTIKUVA/LINDA MANNER

Panimojuomien kotimaanmyynti laski

Viron-matkustajatuonti kasvoi rajusti viime vuonna.

Olutta, siideriä, long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä myytiin viime vuonna yhteensä 798,7 miljoonaa litraa.

Kokonaismyynti laski 4,2 miljoonaa litraa eli 0,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kotimaanmyynnin lasku tuo valtiolle vähemmän verotuloja sekä heikentää suomalaisen panimoteollisuuden työllistämismahdollisuuksia.

Mietojen alkoholijuomien eli oluen, siiderin ja long drink -juomien kotimaanmyynti notkahti viime vuonna yhteensä 12 miljoonaa litraa. Tämä selittyy muun muassa Viron-matkustajatuonnin rajulla kasvulla.

– Virosta tuotiin viime vuonna alkoholijuomia yhteensä 37 miljoonaa litraa, joten on selvää, että se on pois kotimaanmyynnistä. Se on myös pois valtion verotuloista, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Vaikka suomalaisten laivamatkat vähenivät viime vuonna kolme prosenttia, oluen tuonti kasvoi 35 prosenttia, siiderin 42 ja long drink -juomien 39 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Suomalaisista joka kolmas matkustaa Viroon alkoholin halvemman hinnan vuoksi. Riikka Pakarisen mielestä alkoholiveroa ei voi korottaa, päinvastoin.

– Oikeudenmukaisempi verotus toisi Suomeen lisää panimoteollisuuden työpaikkoja sekä kasvattaisi vero- ja vientituloja. Nyt verotulot jäävät Suomenlahden eteläpuolelle, mutta terveyshaittojen kulut Suomen maksettaviksi.

Merkittävä hintaero on myös kasvattanut suurtuojien eli yli sata litraa alkoholijuomia Virosta tuoneiden osuutta. He toivat noin 40 prosenttia matkustajatuonnista.

– Suurtuojien arvioidaan myyvän alkoholia miljoonia litroja eteenpäin, mikä sekin vähentää kotimaanmyyntiä ja valtion verotuloja. Kyse on siis harmaasta taloudesta, Pakarinen huomauttaa.

Panimoiden valmistamista juomista lähes puolet on alkoholittomia juomia. Viime vuonna sekä kivennäis- että virvoitusjuomien myynti kasvoi hieman yli kaksi prosenttia.

Niin kotimaanmyyntiä kuin erityisesti vesien vientiä kiusaa valmistevero. Virvoitusjuomien ja kivennäisvesien valmistevero on Suomessa EU-maiden korkein. Hallitus myös korotti virvoitusjuomaveroa vuoden alussa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt