X
SULJE MAINOS
Terveydenhuollon työntekijä täyttää ruiskua koronarokotteella LEHTIKUVA / AFP Robyn Beck

Biologi IL:lle: Beetamuunnos voi nyt palata

Rokotesuojaa kiertävät koronaviruksen muunnokset saattavat yleistyä rokotekattavuuden kasvaessa.

Koronaviruksen beetamuunnos saattaa tehdä paluun. Iltalehden haastattelussa Helsingin yliopiston evoluutiobiologi Tuomas Aivelo kertoo rokotesuojaa kiertävien virusten saattavan yleistyä tulevaisuudessa.

Nyt vallitseva koronaviruksen deltamuunnos on menestynyt, koska se leviää kaikista muunnoksista helpoiten. Rokotekattavuuden ja tartuntojen myötä tulleen immuniteetin kasvaessa saattaa Aivelon mukaan menestyä muunnos, joka leviämisen sijaan pystyy kiertämään immuunisuoja. Kuitenkin rokotteet suojaavat hyvin kaikilta nykyisiltä muunnoksilta.

– Beetavarianttikin voisi kiertää rokotesuojaa vain rajallisesti, joten kyllä rokotteet toimivat siihenkin hyvin. Vaikka se lähtisi leviämään, niin joka tapauksessa tartunnat pysyisivät maltillisina eivätkä tapausmäärät lähtisi erityisemmin nousuun, Aivelo kertoo haastattelussa.

Sairastetun taudin tuoman immuunisuojan tehon Aivelo sanoo yleensä olevan yhteydessä sairastetun taudin vakavuuteen.

– Kun delta nähtävästi aiheuttaa vakavamman taudin kuin aikaisemmat variantit, niin se periaatteessa se voi lisätä immuunipuolustuksen tehoa, Aivelo sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa haastattelussa, että sairastettu tauti ei välttämättä anna suojaa kaikkia variantteja vastaan. Aivelon mukaan voi olla, että alkuperäisen Wuhanin viruksen sairastaminen antaa parhaan suojan, koska kaikki variantit ovat lähtöisin siitä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt