Muun muassa messurakentamisen yritysten liikevaihto on romahtanut viimeiseltä vuodelta. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Palvelutyönantajat haluaa Suomen auki kesäksi

Paltan mukaan koronapassi olisi otettava käyttöön matkustuksessa ja tapahtumissa.

Palvelualojen työnantajat Paltan mukaan exit-suunnitelma on tarpeellinen signaali eri toimijoille yhteiskunnan avautumisesta. Rajoitusten purkamiseen ja niiden aikatauluihin tarvitaan kuitenkin lisää konkretiaa ja kunnianhimoa.

Paltan mukaan yhteiskuntaa on saatava avattua siten, että viimeistään kesän alussa päästään palaamaan jo lähes normaaliin arkeen ja myös tapahtumia pystytään järjestämään koko kesäkauden ajan turvallisista käytännöistä huolehtien.

Palta esittää yleisö-, kulttuuri- ja urheilutapahtumissa sekä matkustuksessa hyödynnettävän koronapassin käyttöönottoa, mikä mahdollistaisi yhteiskunnan turvallisen avaamisen hallituksen esitystä nopeammassa tahdissa.

Digitaalinen koronapassi näyttäisi vihreää valoa, jos henkilö on saanut koronarokotteen, sairastanut hiljattain koronataudin tai hänellä olisi tuore negatiivinen testitulos. Koronapassin käyttöönoton lisäksi koronatestauskapasiteettia on kasvatettava ja pikatestit otettava laajasti käyttöön.

– Yritykset tarvitsevat näkymän tulevaan. Palvelualoilla kesäsesonki on äärimmäisen tärkeä etenkin matkailulle, kulttuurille ja tapahtumille. Kesäkuukausien liikevaihdon menetys lasketaan miljardeissa, etenkin jos kotimaanmatkailun tuoma piristys jää edellisvuotta vaisummaksi, Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki sanoo.

Viihde- ja virkistysalalla kesäsesonki tuo monelle yritykselle käytännössä lähes koko vuoden tulot. Matkailuala kattaa 2,7 prosenttia Suomen BKT:stä ja alan liikevaihto on vuodessa yli 20 miljardia euroa. Matkailupalvelut työllistävät yhteensä noin 140000 ihmistä ja taiteet, viihde sekä virkistys 52000 ihmistä.

Palvelut ja ihmiset liikkeelle

Paltan mukaan erityisesti matkustamisen avaaminen sekä erilaisia palveluja ja tapahtumia koskevien rajoitusten purkaminen on yhteiskunnan avaamisessa ensisijaista.

Näiden toimialojen yritykset ovat kärsineet eniten viranomaisten koronarajoituksista. Monella palvelutoimialalla liikevaihto on pysynyt matalalla tasolla jo yli vuoden.

Esimerkiksi liikenteessä sekä viihde- ja virkistyspalveluissa tilanne on tällä hetkellä yhtä heikko kuin koronakriisin alussa viime keväänä, ja aloilla liikevaihdon pudotukset ovat olleet alkuvuodesta pahimmillaan jopa 80 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Rauhamäen mukaan rajojen avaamisessa on tärkeää olla muiden tahdissa ja mieluummin etujoukoissa.

– Yhteiskuntien avautuessa markkinoita aletaan jakaa uudelleen. Suomalaisten reittien ja kohteiden on oltava avoinna, kun matkustaminen asteittain vapautuu. Palvelut ja ihmiset on saatava liikkeelle. Kuljetus- ja matkailupalveluiden viennissä menetetään kesäsesongin aikana yli puoli miljardia euroa kuukaudessa. Mikäli talouden avaamisessa ei pysytä muiden tahdissa, markkinaosuuksia voidaan menettää pysyvästi, hän varoittaa.

Koronakriisistä elpyminen on käytännössä palvelujen toipumisen varassa. Kolmen prosentin vuosikasvun ja koronan aiheuttaman kuopan kiinni kurominen Suomessa tämän vuoden aikana edellyttäisi Rauhamäen mukaan, että yksityinen kulutus lähtisi ripeään kasvuun viimeistään alkukesällä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt