Fuengirola sijaitsee Espanjan Aurinkorannikolla. (Google Maps)

Palvelutalo Espanjassa huijannut suomalaisia, yli 600 000 euroa saatavaa

Kansanedustaja jätti kysymyksen Espanjassa asuvien ulkosuomalaisten oikeusturvasta.

Kokoomuksen kansanedustaja Veera Ruoho kysyy kirjallisessa kysymyksessään, onko hallituksella mahdollisuuksia kiinnittää Espanjan huomiota ulkosuomalaisten omaisuuden suojaamiseen ja epäoikeuksien oikaisemiseen. Ruoho kysyy myös, mitä hallitus aikoo tehdä diplomatian keinoin, jotta ulkosuomalaisten oikeusturva vahvistuu.

Kansanedustaja kertoo Espanjan Fuengirolassa Pueblo Girasol -yhteisössä asuvista suomalaisista, joista suurin osa on kirjoilla Suomessa. He ovat kertoneet joutuneensa rahastuksen uhreiksi.

Ruohon kysymyksen mukaan vanhusten palvelutalo yhteisössä ei ole 13 vuoteen maksanut kulujaan, vaan maksattaa kaiken suomalaisilla. He omistavat lähes kaikki Pueblo Girasolin 144 asunnosta.

– Oikeutta nämä ulkosuomalaiset ovat hakeneet niin ikään 13 vuotta ilman tyydyttävää lopputulosta. Esimerkiksi konkurssipäätöksen täytäntöönpano on laiminlyöty, eikä yrityksistä huolimatta juristeilta ole saatu paikallista oikeussuojaa. Pueblo Girasolin suomalaisen yhteisön saatavat ovat jo yli 600 000 euroa, kysymyksessä todetaan.

Kansanedustajan mukaan puuttumattomuusperiaatteen mukaan Suomen valtion tulee olla puuttumatta toisen valtion sisäiseen toimivaltaan kuuluviin asioihin. Suomen ulkoasiainhallinnolla on kuitenkin yleinen velvollisuus seurata Suomen kansalaisten ja suomalaisten yhteisöjen etujen ja oikeuksien toteutumista myös ulkomailla.

Kommentit