Asuntoja rakenteilla. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Palveluiden ja rakennusyritysten liikevaihdot miinuksella

Huonoimmin meni majoitus- ja ravitsemisalalla.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto laski kuluvan vuoden helmikuussa 8,4 prosenttia viime vuoden helmikuusta.

Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, laski samaan aikaan 7,6 prosenttia. Kuluvan vuoden tammikuussa liikevaihto oli 9,3 prosentin laskussa volyymin supistuessa vastaavasti 8,0 prosenttia.

Helmikuussa koko palvelualaa heikommin kehittyivät työpäiväkorjatulla liikevaihdolla mitattuna majoitus- ja ravitsemistoiminta (-37,9 %), taiteet, viihde ja virkistyksen toimiala (-28,4 %), kuljetuksen ja varastoinnin toimiala (-16,2 %) sekä hallinto- ja tukipalvelutoiminta (-11,5 %).

Myös toimialojen volyymien kehitys jäi palvelualojen keskimääräistä volyymin kehitystä heikommaksi. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan volyymi laski 41,0 prosenttia vuoden 2020 helmikuusta.

Vastaavaan aikaan kuljetuksen ja varastoinnin volyymi puolestaan laski 17,6 prosenttia. Hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa volyymi oli 7,8 prosentin laskussa vuotta aiemmasta helmikuusta.

Suotuisinta kehitys palvelualojen päätoimialoista helmikuussa oli informaation ja viestinnän toimialalla, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto oli 2,8 prosentin kasvussa vuotta aiemmasta. Toimialan volyymi oli vastaavaan aikaa 3,4 prosentin nousussa.

Päätoimialoista liikevaihtoaan kasvattivat myös ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta sekä kiinteistöala. Toimialojen volyymit olivat kuluvan vuoden helmikuussa sitä vastoin hienoisessa laskussa.

Palvelualojen kausitasoitettu liikevaihto kasvoi kuitenkin helmikuussa 0,3 prosenttia tammikuuhun verrattuna. Palveluiden tuotanto, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, nousi samaan aikaan 0,5 prosenttia.

Myös rakennusyritysten liikevaihto laski

Tilastokeskuksen mukaan myös rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto laski helmikuussa 4,0 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Myynnin määrä, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, laski 3,3 prosenttia

Liikevaihto ja myynnin määrä laskivat kaikilla rakentamisen toimialoilla. Lasku oli voimakasta erityisesti talonrakentamisessa.

Talonrakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto laski helmikuussa 10,9 prosenttia ja myynnin määrä 10,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Maa- ja vesirakentamisen työpäiväkorjattu liikevaihto laski 1,0 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja myynnin määrä 3,8 prosenttia.

Erikoistuneen rakennustoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto laski 0,2 prosenttia ja myynnin määrä 0,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto laski helmikuussa 0,3 prosenttia tammikuuhun verrattuna. Kausitasoitettu myynnin määrä laski 0,2 prosenttia kuukauden takaisesta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt