Matkustusalalla pahin kriisi näyttää jääneen taakse. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Palvelualoilla kriisi ei ole ohi

Tilanne on heikentynyt edelleen erityisesti asiantuntijapalveluissa.

Palvelualojen yritysten taloudellinen tilanne palautuu hitaasti, kertoo Paltan tuore kyselytutkimus.

Palvelualojen yrityksistä 64 prosenttia kertoi toukokuun liikevaihdon jääneen vuodentakaista pienemmäksi.​ Kesäkuussa liikevaihdon arvioidaan supistuvan edelleen 38 prosentilla yrityksistä ja heinä-elokuussakin kolmasosalla yrityksistä.

Kesäkuussa on odotettavissa jo palautumista kriisin alkuvaiheessa eniten kärsineillä aloilla, erityisesti henkilökohtaisissa palveluissa. Samaan aikaan viime vuodet vahvasti kasvaneilla asiantuntija-aloilla näkymät kuitenkin heikkenevät.

– Asiantuntija-aloilla ei ole näköpiirissä romahdusta, vaan ennemminkin asteittaista hiipumista. Koska näiden alojen taloudellinen merkitys on suuri, palvelualoilla ei kokonaisuutena ole odotettavissa nopeaa palautumista, Paltan pääekonomisti Martti Pykäri kertoo tiedotteessa.​

Monet asiantuntija-alat ovat Pykärin mukaan toimineet etätöiden ja vanhojen tilausten varassa kevään ja alkukesän.

– Nyt tilauskirjojen oheneminen alkaa kuitenkin näkyä ja liikevaihdon kehitys heikkenee, Pykäri sanoo. ​

Lomautettujen määrä vähenee

Lomautettavien henkilöiden määrä vähenee tulevina kuukausina, vaikka lomauttavien yritysten lukumäärä pysyykin lähes ennallaan. Lomautukset koskevat pienempää osaa henkilöstöstä. Lomauttavat toimialat ovat pääosin samoja kriisialoja kuin tähänkin asti.​

– Lomauttavien yritysten lukumäärän säilyminen lähes ennallaan selittyy sillä, että kriisialoilla liikevaihdon ei odoteta vielä täysin elpyvän ja toisaalta sillä, että odotukset ovat suhteellisen heikot myös monella asiantuntija-alalla, Pykäri sanoo.

Tiedot perustuvat kyselyyn, johon vastasi 148 Paltan jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. Vastausaika oli 10.-12. kesäkuuta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt