X
SULJE MAINOS
Majoitus- ja ravitsemisalalla liikevaihto oli kahden vuoden takaista syyskuuta 13,7 prosenttia ja volyymi 13,5 prosenttia alhaisempi. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Palvelualat yhä vuoden 2019 syyskuuta jäljessä

Palveluiden liikevaihto ja tuotanto kasvoivat syyskuussa.

Tilastokeskuksen mukaan palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto nousi syyskuussa 10,5 prosenttia viime vuoden syyskuusta. Palvelutuotanto eli volyymi, josta hintojen muutosten vaikutus on poistettu, kasvoi samaan aikaan 7,3 prosenttia.

Kuluvan vuoden elokuussa liikevaihto oli 10,7 prosentin kasvussa volyymin noustessa vastaavasti 8,5 prosenttia. Kehitykseen vaikutti osaltaan koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vuotta aiemmin.

Palvelualojen työpäiväkorjattu liikevaihto ylsi syyskuussa 0,3 prosenttia korkeammalle kuin koronaa edeltänyt vuoden 2019 syyskuu. Vastaavaan aikaan toimialan volyymi oli 0,4 prosenttia suurempi.

Osalla palveluiden toimialoja työpäiväkorjatun liikevaihdon kehitys jäi kuitenkin edelleen vuoden 2019 syyskuuta matalammalle tasolle.

Kuluvan vuoden syyskuussa taiteet, viihde ja virkistyksen toimialan työpäiväkorjattu liikevaihto oli 15,7 prosenttia vuoden 2019 syyskuuta pienempi.

Niin ikään majoitus- ja ravitsemisalalla liikevaihto oli kahden vuoden takaista syyskuuta 13,7 prosenttia ja volyymi 13,5 prosenttia alhaisempi.

Kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla työpäiväkorjattu liikevaihto oli puolestaan 10,1 prosenttia ja volyymi 12,5 prosenttia vuoden 2019 syyskuusta matalampi.

Liikevaihto ja volyymi kasvoivat silti kaikilla palvelualojen päätoimialoilla vuoden 2020 syyskuusta. Kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla liikevaihto kohosi 14,9 prosenttia, volyymin vastaavasti ollessa 5,9 prosentin kasvussa.

Hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa työpäiväkorjattu liikevaihto ylsi puolestaan 14,4 prosentin ja volyymikin 9,8 prosentin nousuun vuodentakaisesta syyskuusta. Majoitus- ja ravitsemistoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 12,8 prosenttia vuoden 2020 syyskuusta toimialan volyymin ollessa tuolloin 10,9 prosentin nousussa.

Palvelualojen keskimääräistä kehitystä ripeämmin kasvoi myös ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta, jonka työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuoden 2021 syyskuussa 11,4 prosenttia ja volyymi 10,8 prosenttia vuotta aiemmasta.

Informaation ja viestinnän toimialalla työpäiväkorjattu liikevaihto oli 7,8 prosentin nousussa tämän vuoden syyskuussa toimialan volyymin ollessa samaan aikaan 6,7 prosentin kasvussa. Muun palvelutoiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto puolestaan nousi 6,6 prosenttia vuoden 2020 syyskuusta.

Kiinteistöalan toiminnan työpäiväkorjattu liikevaihto oli syyskuussa 4,7 prosentin ja volyymi 3,4 prosentin kasvussa viime vuoden syyskuusta. Vastaavasti taiteet, viihde ja virkistyksen toimialan työpäiväkorjattu liikevaihto ylsi 3,8 prosentin kasvuun.

Palvelualojen kausitasoitettu liikevaihto nousi kuluvan vuoden syyskuussa 1,0 prosenttia elokuuhun verrattuna.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt