Verkkouutiset

Palvelualalla yli 120 000 lomautusuhassa

Palvelutyönantajat odottaa kehysriihestä kriisipalkkatukea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palvelualojen työnantajat Paltan mukaan palveluyritysten tilanne koronakriisissä on jatkuvasti vaikeampi, eivätkä hallituksen tähänastiset toimenpiteet ole juuri helpottaneet tilannetta.

Jo viidennes palvelualojen yrityksistä on lomauttanut henkilöstöään koronakriisin takia, ja lisäksi joka toisella lomautuksia on todennäköisesti edessä lähiviikkojen aikana, selviää Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tämän viikkoisesta kyselystä.

Tulokset vastaavat Paltan toissaviikkoisen palveluyrityksille suunnatun kyselytutkimuksen tuloksia, mutta tilanne on synkentynyt entisestään.

Kaksi viikkoa sitten joka kymmenes Paltan kyselyyn vastannut palveluyritys oli lomauttanut tai irtisanonut henkilöstöään koronakriisin takia. Nyt vastaava luku on noin kymmenen prosenttiyksikköä suurempi. Palveluyrityksistä 71 prosenttia arvioi tilanteensa heikentyneen melko tai erittäin paljon, kun aiemmassa kyselyssä vastaava luku oli 65 prosenttia.

Tällä viikolla kyselyyn vastanneista palveluyrityksistä 13 prosenttia ilmoitti, että yritys on vaarassa ajautua konkurssiin.

Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki kiittää hallitusta nopeista päätöksistä ja laajoista toimenpiteistä kriisitilanteessa. Etenkin palveluyrityksissä on kuitenkin edelleen tarvetta lisätoimille. Kaksi kolmesta palvelualojen työnantajasta sanoo, että tähänastiset toimenpiteet eivät helpota yrityksiä tai helpottavat niitä vain vähän.

– Valtaosa kaikkien päätoimialojen työnantajista kertoo, etteivät tukitoimet ole riittäviä. Työvoimaintensiivisilla palvelualoilla välttämättömät henkilöstökulut kuten palkat ja erilaiset työnantajamaksut muodostavat merkittävän osan yritysten kuluista. Suoraa tukea palkanmaksuun tarvitaan kehysriihestä, Rauhamäki sanoo.

Palta vaatiikin Suomen hallitusta päättämään kehysriihessä kriisipalkkatuen käyttöönotosta, jotta osa lomautuksista ja irtisanomisista pystyttäisiin välttämään.

Mallissa TE-hallinto maksaisi suoraa tukea palkanmaksuun yrityksille, joiden työntekijöistä henkilötyövuosina vähintään neljännes on lomautus- tai irtisanomisuhan alla. Tukea maksettaisiin tällöin 70 prosenttia niiden palkasta, joiden osalta lomautus tai irtisanominen vältetään.

Kriisipalkkatuen lisäksi työnantajien työttömyysvakuutusmaksut ja sairasvakuutusmaksut tulisi siirtää tilapäisesti valtiolle loppuvuoden ajaksi.
Palvelualat ovat Suomen suurin työllistäjä, ja niillä työskentelee kaksi kolmasosaa yksityisestä sektorista. Koronakriisi on iskenyt poikkeuksellisesti nimenomaan palvelualoihin, minkä vuoksi kriisiin liittyy merkittävä uhka työttömyyden rajusta kasvusta.

Rauhamäen mukaan työllisyydestä ja työllistymisen edellytyksistä on huolehdittava kaikin keinoin nyt ja jatkossa. Paltan arvion mukaan lomautusuhan alla on jo yli 120[nbsp]000 palvelualojen työntekijää.

– Kalliista oppivelvollisuusiän nostosta ja toisen asteen maksuttomuudesta on luovuttava välittömästi, ja suunnattava rahoitusta tehokkaampiin toimenpiteisiin. On panostettava jatkuvaan oppimiseen, jotta koronakriisin seurauksena työnsä menettäneille löydetään tehokkaita väyliä kehittää osaamistaan ja työllistyä uudelleen, Rauhamäki sanoo.

Paltan jäsenyrityksilleen teettämään kyselyyn koronakriisin vaikutuksista vastasi 233 palveluyritysten toimitusjohtajaa aikavälillä 16.–18.3. Vastaajia oli kaikilta Paltan edustamilta palvelutoimialoilta: logistiikasta, yritys- ja asiantuntijapalveluista, teknisistä palveluista, viihde- ja virkistyspalveluista, hallinto- ja tukipalveluista, informaatio- ja viestintäpalveluista sekä muista palveluista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)