Palta: Hidas kasvu antaa pelivaraa mutta ei ratkaise talouden suuria ongelmia

Palvelualojen työnantajat ry:n mukaan yrityksillä on nyt kasvuodotuksia, joiden toteutumisen mahdollistaisi yhteiskunnallisten uudistusten läpivienti.

Yksityisten palvelutoimialojen liikevaihto kasvoi Paltan suhdannekatsauksen mukaan loka-joulukuussa vuodentakaisesta 1,8 prosenttia. Kasvun ennustetaan alkuvuonna hidastuvan, mutta kiihtyvän maltillisesti loppuvuotta kohden.

– Palveluyritysten myyntiodotukset ovat viime kesän jälkeen parantuneet ja henkilöstöodotuksetkin nousseet hieman positiivisen puolelle, toteaa Paltan ekonomisti Matti Paavonen tiedotteessa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka hidas kasvu antaa pelivaraa, se ei ratkaise talouden suuria ongelmia.

– Erityisesti palvelualojen tuottavuuden ja palveluyritysten kansainvälistymisen on lisäännyttävä lähivuosina. Siinä on suuri työnsarka yrityksissä, mutta myös julkisella sektorilla on tärkeä rooli toimintaedellytysten mahdollistajana, Paavonen arvioi.

Paltan elinkeinopoliittisen asiantuntijan Tuomas Telkän mielestä julkisen sektorin olisi toimittava rohkeasti digitaalisten palveluiden kokeilualustana ja luotava kasvun mahdollisuuksia. Lisäksi turhaa sääntelyä pitäisi vähentää ja hallinnolliset esteet poistaa.

– Myös perinteisiä toimijoita rasittavia velvoitteita pitää purkaa, jotta kilpailutilanteesta tulee tasapuolinen, Telkkä vaatii.

Hänen mielestään yrityksillä on nyt selkeitä kasvuodotuksia, joiden toteutumisen mahdollistaisi yhteiskunnallisten uudistusten läpivienti.

– Sääntelyn sujuvoittamisen lisäksi lupabyrokratiaa ja raportointivelvoitteita tulee keventää. Yhden luukun periaate julkishallinnon asioinnissa pitää toteuttaa nopealla aikataululla, Telkkä luettelee.

Kommentit