Palomiehet seuraavat tilannetta onnettomuuspaikalla. LEHTIKUVA/RONI LEHTI

Palomiesten mielestä olisi rehellistä sanoa, mistä pitää tinkiä

Pelastustoimen uudistuksen kanssa samaan aikaan pelastuslaitoksia siirretään kunnilta maakuntien toiminnaksi.

Valtioneuvoston torstaina hyväksymässä sisäisen turvallisuuden strategiassa myönnetään, että julkisten palveluiden kovalla uudistumispaineella saattaa olla turvallisuusvaikutuksia.

Palomiesliiton mielestä on hälyttävää, että sisäisen turvallisuuden viranomaisten edellytetään ylläpitävän toiminnan korkeaa tasoa ja samalla uudistumaan sekä vastaamaan myös uusista tehtävistä.

– Näin tehdään ilman että uutta rahoitusta oltaisiin antamassa. Sen sijaan tyydytään sanomaan, että viranomaisten tulee kohdentaa vähäisiä resurssejaan, Palomiesliiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola huomauttaa tiedotteessaan.

– Kansalaisten kannalta olisi rehellistä, jos poliitikot sanoisivat suoraan, mistä sisäisen turvallisuuden elementeistä sitten joudutaan tinkimään. Nykyisellä rahalla ei voida saada aikaan uutta, jos turvallisuustaso halutaan säilyttää.

Pelastuslaitosten kannalta resurssikeskustelu on erityisen ajankohtaista, sillä käynnissä on pelastustoimen uudistus sisäministeriön johdolla sekä samaan aikaan pelastuslaitoksia ollaan siirtämässä kunnilta maakuntien toiminnaksi.

Palomiesliitto pitää myös valitettavana, ettei sisäisen turvallisuuden strategiassa näy mitenkään pelastustoimen tärkeä rooli sisäisen turvallisuuden tekijänä. Alueellisille pelastuslaitoksille ei nimetä ainuttakaan tavoitetta tai tehtävää.

Liitto katsoo, että muutenkin Suomen turvallisuusuhkat sekä toimenpiteet niihin vastaamiseksi ovat strategian toimintaohjelmassa hyvin yleisellä tasolla.

Liiton mukaan myönteistä on, että strategiassa erikseen mainitaan hätäkeskushenkilöstön vähimmäismäärän turvaaminen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt