Talouskasvu nostaa edelleen palkansaajien tuloja, mutta ostovoimaa rokottavat kallistuvat kuluttajahinnat.

Palkansaajien tulotaso nousee ‒ samoin hinnat

POP Pankin ennuste lupaa talouden kasvua myös ensi vuodelle, mutta aiempaa maltillisempana.

Talouskasvu nostaa edelleen palkansaajien tuloja, mutta ostovoimaa rokottavat kallistuvat kuluttajahinnat. Polttoaineen hinnan kuitenkin ennustetaan laskevan. Ennätyksellisen alhaalla viipyneet korot lähtevät hienoiseen nousuun ensi vuoden aikana.

Suomessa talouden kasvu on nopeampaa kuin euroalueella keskimäärin, mutta nopeimman kasvun ajat ovat toistaiseksi ohi. Tänä vuonna talouskasvu hidastuu viime vuoden 2,8 prosentista 2,2 prosenttiin ja ensi vuonna POP Pankki ennustaa kasvun jäävän 1,8 prosenttiin.

‒ Euroopassa talouden kasvua hidastaa muun muassa maailmantalouden epävarma tila. Tämä heijastuu toki myös Suomeen ja näkyy esimerkiksi viennin kasvun hidastumisena, analysoi johtaja Timo Hulkko POP Pankki -ryhmästä.

Talouden kasvua varjostavat monet riskit. Erityisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan tullien nostot ja uhkaava kauppasota heikentävät näkymiä.

Työllisyyden kasvu hidastuu

Talouskasvu nostaa edelleen työllisyysastetta ja palkkoja, tosin työllisyysasteen paraneminen on ensi vuonna selvästi tätä vuotta hitaampaa. Tänä vuonna työllisyys lisääntyy noin 60 000 hengellä, mutta ensi vuonna kasvu jää arviolta vain puoleen tästä.

‒ Hidastuva talouskasvu näkyy työllisyyden kehityksessä. Helpoimmin työllistyvät työttömät saivat töitä ensimmäisinä, joten työllisyysasteen parantaminen ei ole enää yhtä helppoa kuin aiemmin, Hulkko selittää.

Ripeä talouskasvu näkyy myös kuluttajahintojen nousuna. Suomessa ruuan hinta halpeni vuosien ajan, mutta nousee nyt muun Euroopan kanssa samaa tahtia. Tänä vuonna hinnat nousevat 1,1 prosenttia ja ensi vuonna todennäköisesti 1,4 prosenttia.

Polttoaineen hinnat laskevat

Tänä vuonna öljyn hinta nousi etenkin alkuvuodesta nopeasti ja bensan hinta jatkoi nousuaan aina lokakuuhun saakka. Hintojen nousuun vaikuttivat erityisesti tuotannon rajoitukset, geopoliittinen epävarmuus ja talouden kasvu. Tämän jälkeen polttoaineen hinta on kuitenkin laskenut nopeasti.

Raakaöljyn hinnan aleneminen näkyy polttoaineen hinnassa viiveellä, joten kuluttaja voi odottaa, että lasku bensapumpuilla pienenee vielä ensi vuoden puolellakin. Bensan litrahinnan POP Pankki ennustaa laskevan ensi vuonna 1,46 euroon, kun keskimääräinen litrahinta tänä vuonna on 1,52 euroa. Öljyn hinnan lasku vaikuttaa myös inflaatioennusteeseen.

‒ Inflaatio olisi ensi vuonna selvästi korkeampi, jos öljyn hinta ei laskisi, Hulkko huomauttaa.

Korot nousevat

Hulkon mukaan asuntovelalliset voivat edelleen nukkua yönsä rauhallisina, vaikka korkoihin ennustetaankin hienoista kasvua tulevalle vuodelle. Euroalueen matalat korot ovat osaltaan tukeneet talouden elpymistä, joten jyrkkää nousua koroille ei ole odotettavissa tulevan vuoden aikanakaan.

‒ Euroopan keskuspankki lähtee nostamaan korkoja varovasti, jotta euroalueen talouskasvu ei vaarannu. Korot kuitenkin hyvin todennäköisesti jatkavat nousuaan tulevina vuosina, joten asuntolainan korkosuoja voi olla hyvä idea, Hulkko sanoo.

Alkuvuoden 2018 jälkeen 12 kk euriborkorko on jo noussut jonkin verran, ja koko vuoden korko on arviolta keskimäärin hieman yli -0,2 prosenttia. Jos maailmantalouden kasvu jatkuu ilman suurempia häiriöitä, voidaan 12 kk euriborkoron ennustaa olevan yhden koronnoston jälkeen noin 0,5 prosenttia vuoden 2019 lopulla.

Korkojen nousu painottunee loppuvuoteen, jolloin ensi vuoden keskikorko olisi noin 0,2 prosenttia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt