Sinuhe Wallinheimo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Antti Rinne petti palkansaajat, pienituloisenkin verotus kiristyy”

Budjetissa palkansaajalle jää vain maksajan rooli, arvioi kokoomuksen kansanedustaja.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo arvostelee pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen palkansaajia kurittavaa verolinjaa. Hänen mukaansa Rinne on pettänyt lupauksensa palkansaajille.

– Palkansaajalle ei jää kuin maksajan rooli Rinteen hallituksen ensimmäisessä budjetissa. Kesällä Rinne vielä vakuutteli huolehtivansa suomalaisten ostovoimasta. Puheet ja palkansaajat unohtuivat, kun budjetin miljardin lisämenot nuijittiin 40 minuutissa kasaan, Sinuhe Wallinheimo sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa hallitus olisi voinut käyttää edes vartin palkansaajien tilanteen pohtimiseen. Veronmaksajien keskusliiton laskelmien mukaan keskituloiselle perheelle jää ensi vuonna palkasta 320 euroa vähemmän käteen kuin tänä vuonna, Wallinheimo muistuttaa.

– Jos perheessä molemmat vanhemmat tarvitsevat esimerkiksi autoa työmatkoilla, polttoainekorotukset nostavat perheen menoja noin 150 eurolla. Lisäksi kotitalousvähennyksen korotus leikkaantuu jopa 500 eurolla paljon vähennystä käyttäviltä lapsiperheiltä tai eläkeläisiltä.

Rinteen budjetti leikkaa Wallinheimon mukaan esimerkkiperheeltä näin siis jopa lähes 1000 euroa vuodessa.

– Laskelmassa on jo sisällä hallituksen lupaamat pienet tuloveronkevennykset, jotka eivät siis riitä alkuunkaan kompensoimaan keskituloisella verojen kiristyksiä. Edellinen hallitus kevensi työn verotusta ja huolehti siitä, ettei kenenkään palkkaverotus kiristynyt. Nykyinen vasemmistohallitus viis veisaa keskituloisen verotaakasta.

Wallinheimo kummeksuu, että hallitukselle pienituloinenkin näyttää olevan riittävän suurituloinen osallistumaan vaalilupausten rahoittamiseen. Verot kun ovat laskelmien mukaan nousemassa myös esimerkiksi noin 2300 euroa tienaavalla Postin lajittelijallakin.

– Rinteen hallitus väittää, että veronkevennys pieni- ja keskituloisille riittäisi kompensoimaan haittaverojen korotukset. Tämä ei pidä paikkansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt