Verkkouutiset

Näin erikoisjoukot kaappaisivat Pohjois-Korean ydinaseet

USA:n ulkoministeri toivoo suunnitelmaa ydinaseiden haltuun ottamiseksi Kim Jong-unin hallinnon romahtaessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson lipsautti viime viikolla yksityiskohtia erittäin salaisesta, sotilaallisesta valmiussuunnitelmasta Pohjois-Korean hallinnon romahduksen varalta. Tällöin amerikkalaisjoukot syöksyisivät Pohjois-Koreaan takavarikoidakseen hallinnon ydinaseet, kertoo The New York Times.

Yhdysvaltalaiset diplomaatit ovat vuosien ajan yrittäneet saada aikaiseksi keskusteluyhteyttä kiinalaisten kollegoidensa kanssa skenaarion tiimoilta.

Keskusteluiden tarkoituksena olisi estää konflikti maahan saapuvien Yhdysvaltain erikoisjoukkojen ja Kiinan asevoimien välillä. Amerikkalaisjoukkojen kerrotaan harjoitelleen operaatiota vuosien ajan. Myös kiinalaisjoukkojen odotetaan tekevän samanlaisen operaation erittäin suurella todennäköisyydellä, jos Pohjois-Korean hallinto romahtaisi.

Useiden entisten yhdysvaltalaisten virkailijoiden mukaan kiinalaiset ovat vastustaneet keskusteluiden aloittamista. Kiinassa on pelätty, että maan hallinnon katsottaisiin juonittelevan USA:n kanssa Pohjois-Korean kaatamiseksi, mikäli tiedot mahdollisista neuvotteluista vuotaisivat julkisuuteen. Se vähentäisi Pekingin vaikutusvaltaa Kim Jong-unin hallintoon.

Valkoisen talon ja Pentagonin kerrotaan yllättyneen, kun Rex Tillerson paljasti viime viikolla Atlantic Council -ajatushautomon tilaisuudessa, että presidentti Donald Trumpin hallinto on antanut vakuuksia Kiinan valtiojohdolle. Kiinalaisille on hänen mukaansa luvattu, että jos amerikkalaisjoukot saapuisivat Pohjois-Koreaan tehdäkseen ydinaseet toimintakyvyttömiksi, amerikkalaissotilaat vetäytyisivät suoritettuaan tehtävänsä.

Pohjois-Korea on kiistänyt puheet ja ennusteet romahduksesta.

– Yhdysvallat ja Kiina ovat käyneet keskusteluja sen varalta, että jotain tapahtuisi (Pohjois-Koreassa) – oli sitten kyse maan sisäisestä tai meistä riippumattomasta ulkoisesta tapahtumasta – ja se aiheuttaisi jonkinlaista epävakautta. Silloin tärkein asia meille olisi ydinaseiden turvaaminen, Tillerson sanoi Pohjois-Korean kriisiä käsittelevässä tilaisuudessa.

– Olemme keskustelleet kiinalaisten kanssa siitä, miten tämä voitaisiin toteuttaa.

”USA ei epäröisi”

Tillersonin mukaan Yhdysvallat ei halua Pohjois-Korean hallinnon romahtavan, eikä se kannata Koreoiden nopeutettua yhdistymistä.

– Emme etsi syytä lähettää joukkoja Pohjois-Koreaan.

Tillerson kuitenkin totesi, että Yhdysvallat ei epäröisi tosipaikan tullen.

– Jos jotain tapahtuisi ja meidän pitäisi ylittää raja, olemme keskusteluissamme taanneet kiinalaisille, että vetäisimme joukkomme takaisin Etelä-Korean puolelle heti kun tilanne sen sallisi.

Pohjois-Korean tilanteeseen perehtynyt presidentti Trumpin hallinnon virkamies kieltäytyi puhumasta The New York Timesille aiheesta ja ulkoministerin kertomista keskusteluista.

Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Steven Goldsteinin mukaan ulkoministeri kertoi tietoisesti kiinalaisiin kohdistetuista neuvotteluvetoomuksista.

– Ulkoministeri toisti kantansa, jonka hän ottanut kokouksissa kiinalaisten kollegoidensa kanssa. Hän haluaisi, että Yhdysvaltain ja Kiinan sotilasjohtajat kehittäisivät suunnitelman Pohjois-Korean ydinaseiden haltuun ottamiseksi, jos Kim Jong-unin hallinto romahtaisi, Goldstein toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)