Verkkouutiset

”Palautus loukkaa oikeutta hakea turvapaikkaa” – ”satojatuhansia tulee heti yli, kun vedet lämpiävät”

EU:n ja Turkin pakolaissopimus toi esiin kansanedustajien erilaiset painotukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan kyselytunnilla vihreiden Johanna Karimäki totesi YK:n pakolaisjärjestön ja Amnestyn arvostelleen EU-Turkki -sopimusta.

– Jos rajat laitetaan kiinni ja tehdään joukkopalautuksia, loukkaa se ihmisten oikeutta hakea turvapaikkaa, Johanna Karimäki viittasi arvosteluun.

– Miten käy teltoissa hytiseville lapsille, naisille ja vanhuksille Makedonian ja Kreikan rajalla?

Karimäki kysyi, miten Suomi aikoo varmistaa, että hädänalaiset pääsevät turvaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kysymys on erittäin tärkeä ja hyvä.

– Tämä on juuri tämän sopimuksen tarkoitus, eli lopetetaan tämä salakuljettajien kyseenalainen liiketoimintamalli, jolla ihmisiä vaarallista reittiä, merta pitkin kuskataan Kreikkaan. Nyt on tarkoituksena se, että tämmöinen epäjärjestyksessä tapahtuva liiketoimintamalli saa loppunsa ja nimenomaan täältä leireiltä sitten järjestäytyneesti otetaan YK:n pakolaisjärjestön johdolla naisia, lapsia ja perheitä sijoitettavaksi Eurooppaan.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan ”ihmissalakuljettajilta on vietävä bisnes pois”.

Sdp:n Erkki Tuomiojan mukaan sopimuksessa on suuria kysymysmerkkejä.

– Yksi on se, että vaikka tavoitteena on ihmissalakuljetuksen ja vaarallisten kuljetusten lopettaminen, tämä mekanismi, jossa jokaista Kreikkaan tulevaa syyrialaispakolaista kohtaan palautetaan yksi, jotta sitten yksi pakolainen leireiltä otetaan EU:hun, voi tavallaan luoda tällaisen vähän kummallisen insentiivin, yllykkeen, antaa näiden ihmisten tulla, jotta saataisiin sitten sama määrä poistettua Turkista, Tuomioja sanoi.

Kokoomuksen Pertti Salolaisen mukaan ”on hyvin suuri pelko siitä, että sinne taustalle voi tulla jobbareita, jotka sitten keräävät tätä rahaa”.

– Siellä on satojatuhansia potentiaalisia pakolaisia, jotka tulevat heti yli, kun vedet lämpiävät, Salolainen kuvaili Pohjois-Afrikkaa.

Pääministeri totesi, että rahan menemisestä suoraan pakolaisille on keskusteltu Turkin kanssa moneen kertaan ja yhteinen mekanismi valvoo” joka ikistä projektia ja hanketta”.

Rkp:n Eva Biaudetin mukaan ”kaikki kansainväliset järjestöt, asiantuntijajärjestöt, jotka ovat tehneet töitä siirtolaisten, pakolaisten ja ihmiskaupan kanssa vuosikausia sanovat, että tämä ei ole onnistunut keino, että nämä eivät ole sellaisia keinoja, joilla voidaan rajoittaa ihmissalakuljetusta tai ihmiskauppaa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)