X
SULJE MAINOS
Pakolaisia saapuu Britannian rannikolle. LEHTIKUVA / AFP Ben Stansall

Pakolaisvirta kasvaa – Britannia lupaa maksaa Ranskalle

Ranska on kesästä lähtien odottanut saavansa 64 miljoonaa euroa maahanmuuton hallintaan. Britannian mukaan viive johtuu hallinnosta.

Britannian hallitus on luvannut maksaa Ranskalle 54 miljoonaa puntaa (64 miljoonaa euroa), jotta Ranska rajoittaisi maahanmuuttajien kulkua pienillä veneillä Britanniaan. Maksu suoritetaan ”lähiviikkoina”, Britannia sanoo. Asiasta kertovat Independent ja Daily Mail.

Kiista pakolaisista on kalvanut maiden välejä jo pitkään. Viikonloppuna Ranskan sisäministeri Gerald Darmadin sanoi, että Britannia ”ei ole maksanut euroakaan”. Kuitenkin maat sopivat jo heinäkuussa, millä ehdoin Ranska rajoittaa pakolaisten kulkua. Britannian mukaan viivästys johtuu puhtaasti hallinnollisista syistä, eikä kyseessä ole poliittinen kriisi, väittää maan sisäministeriö.

– Tällainen prosessi täytyy tarkkaan käydä läpi, koska tässä siirretään suuria summia veronmaksajien rahoja, sanoo Britannian sisäministeriön valtiosihteeri Damian Hinds.

Britannian rannikolle on tänä vuonna saapunut melkein 19 000 maahanmuuttajaa pienillä veneillä. Viime lauantaina saapui 624 ihmistä, mikä on neljänneksi suurin päivittäinen luku tänä vuonna. Lauantaina heitä saapui 491, joukossa runsaasti lapsia.

Britannia on uhannut, että se palauttaa maahantulijat Ranskaan.

– Haluaisin nähdä lisääntyvää aktiivisuutta, lisääntyviä palautuksia. Ranska on turvallinen maa. Jos hakee turvapaikkaa, se pitäisi tehdä ensimmäisessä maassa, johon saapuu, Hinds toteaa.

Ranskan ja Britannian välejä hiertää myös kiista kalastusoikeuksista. Ranska on uhannut, että se katkaisee sähköt Britannialle kuuluvalta Jerseyn saarelta, jos ranskalaiset kalastajat eivät pääse Britannian aluevesille siten kuin Brexit-sopimuksessa on todettu.

Hindsin mukaan ei ole olemassa vaaraa, että Jerseyn saarelta sammuisivat valot.

– Olemme Ranskan kanssa maailman vahvimmat liittolaiset. Minä luotan täysin keskinäisen suhteemme voimaan ja syvyyteen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt