X
SULJE MAINOS
Britannian viranomaiset ottivat vastaan pakolaisia tällä viikolla. LEHTIKUVA / AFP Ben Stansall

Pakolaiskiista roihuaa – Ranska syyttää Britanniaa kiristyksestä

Pakolaiset ylittävät Englannin kanaalia pienveneillä, eikä Britannia halua ottaa heitä vastaan.

Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin sanoo, ettei Ranska hyväksy Britannian toimintaa maiden välejä hiertävässä pakolaiskiistassa.

– Ranska ei hyväksy merilain vastaista toimintaa eikä kiristystä. Britannian on pidettävä kiinni sitoumuksistaan. Olen tehnyt asian selväksi kollegalleni, Darmanin kirjoittaa Twitterissä.

Tviitti on osoitettu Britannian sisäministeri Priti Patelille. Darmanin ja Patel tapasivat vastikään Lontoossa.

Kiista johtuu siitä, että turvapaikanhakijoiden liikenne Englannin kanaalin yli Ranskasta Britanniaan on kiihtynyt. Esimerkiksi maanantaina kanaalin ylitti pienillä veneillä 785 pakolaista.

Britannian mukaan Ranska ei riittävän tarmokkaasti yritä estää pakolaisten kulkua. Patel on ilmoittanut, että ellei Ranska tehosta rajavalvontaa, Britannia ei enää maksa Ranskalle rajavalvontaan lupaamiaan varoja. Kyse on miljoonista punnista.

Ranskan viranomaiset vastaavat tähän, että Ranska tekee kaikkensa, jotta veneet eivät ylittäisi kanaalia.

Patel on käskenyt Britannian viranomaisia valmistelemaan uutta merilakia, jotta Britannian rajavalvonta voisi käännyttää pakolaisten veneet takaisin Ranskan viranomaisten huoleksi. Britannia on jo kouluttanut rajahenkilökuntaa käännyttämään veneitä, mutta kyse on tähän saakka ollut pelkistä harjoituksista.

Aiemmin tänä vuonna Britannia ja Ranska kiistelivät kalastusoikeuksista. Molemmat osapuolet lähettivät sotalaivoja kalastajiensa tueksi.

Britannia erosi EU:sta tammikuussa 2020. Ranska kuuluu EU:hun.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt