Pakolainen voidaan karkottaa Suomesta kansallisen turvallisuuden perusteella

Suomi tiukentaa turvapaikanhakijoille asettamiaan ehtoja. Lakeja muutetaan siten, että terrorismin uhka otetaan paremmin huomioon.

Hallitus aikoo seurata aiempaa tarkemmin, saapuuko Suomeen turvapaikanhakijoiden mukana vaarallisia henkilöitä. Asiasta linjattiin tiistaina turvapaikkoja koskevassa ohjelmassa.

”Otamme entistä paremmin huomioon kansallisen turvallisuuden kansainvälisen suojeluaseman poissuljenta- ja lakkauttamisperusteena sekä oleskeluluvan peruuttamisen perusteena ja selvitämme mahdollisuuden määrät maahantulokielto ulkomailla oleskeleville”, hallitus kirjoittaa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) toteaa, että terrorismin uhka on yksi syy hallituksen linjaukseen. Hän korostaa, että suurin osa turvapaikanhakijoista on lähtenyt sotaa ja vainoja pakoon mutta että hallitsematonta muuttoliikettä voidaan myös käyttää väärin.

– Poliisi on jo aiemmin todennut, että täällä on 300 henkilöä, joilla on kytköksiä terrorismiin.

Lainsäädäntöä on nyt tarkoitus muuttaa siten, että kansallinen turvallisuus voidaan paremmin ottaa huomioon turvapaikkapäätöksiä tehdessä.

– Maalaisjärkisesti ajateltuna juuri se meidän pitää pystyä tekemään, Orpo sanoo.

Oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan Suomi aikoo kriminalisoida osallistumisen terroristiseen toimintaan, terrorismin rahoittamisen ja matkustamisen ulkomaille terrorismia varten. Määritelmät otetaan YK:n määritelmistä.

– Tämän jälkeen säädetään mahdollisuus mitätöidä Suomen kansalaisuus terrorismiin osallistuneilta kaksoiskansalaisuuden omaavilta henkilöiltä, Lindström toteaa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan tärkeintä on, että EU parantaa yhteistä turvapaikkapolitiikkaansa ja saa ulkorajat hallintaan.

– Schengen-alue on vaarassa, jos Euroopan tasoiset toimet eivät tule kuntoon, hän toteaa.

Suomi aikoo tehdä myös yhteistyötä erityisesti muiden Pohjoismaiden kanssa, koska kaikki ovat niin sanottuja kohdemaita, eivät läpikulkumaita.

Suomi haluaa nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä. Hakijoiden joukosta erotellaan todelliset avuntarvitsijat niistä, joilla ei voida myöntää turvapaikkaa. Kielteisen päätöksen saaneita ihmisiä karkotetaan nykyistä nopeammin. Jos hakija saa kielteisen turvapaikkapäätöksen mutta valittaa siitä hallinto-oikeuteen, hänet karkotetaan valituksen käsittelyajaksi.

Törkeisiin rikoksiin syyllistyneet ja yleiselle järjestykselle vaaralliset henkilöt poistetaan maasta. Vastaanottokeskusten valvontaa lisätään ja niiden ympäristön turvallisuutta parannetaan. Turvapaikanhakijat laitetaan vapaaehtoistöihin vastaanottokeskuksissa, jotta he eivät turhaudu.

– Jotain vastiketta sille avulle, jota Suomi antaa, Lindström toteaa.

Hän haluaa, että turvapaikan saaneet ihmiset allekirjoittavat paperin, jossa toteavat tutustuneensa suomalaisen yhteiskunnan sääntöihin.

– Kun on nimi alla, ei voi sanoa, ettei tiennyt, Lindström toteaa.

Orpon mukaan hallinto tähtää siihen, että turvapaikan saaneet ihmiset kotoutetaan nopeasti uuteen kotimaahan.

– On tärkeää, että heistä saadaan Suomen rakentajia ja veronmaksajia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt