”Pakkolait olisivat osuneet vielä rajummin työntekijöihin”

Suomen Ekonomien mielestä yhteiskuntasopimus heikentää kaikkien työehtoja, mutta kohtelee silti työntekijöitä tasapuolisemmin kuin niin sanotut pakkolait.

”Työntekijöiden, työnantajien ja valtion välinen sopiminen on ehdottoman oikea tapa tehdä ratkaisuja, joilla saadaan työllisyys nousuun”, Suomen Ekonomien toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming toteaa tiedotteessaan.

Suomen Ekonomien mukaan sopimus tuntuu erityisesti julkisella sektorilla, jolla liiton jäsenistä työskentelee noin kymmenen prosenttia. Vaihtoehtona olleet pakkolait olisivat Suomen Ekonomien mukaan osuneet työntekijöihin vielä rajummin. Työajan pidennys hyväksymällä vältettiin muun muassa sairausajan karenssi.

Suomen Ekonomit kiittelee kilpailukykysopimuksen luovan hyvää pohjaa laajemmalle paikalliselle sopimiselle.

”Paikallinen sopiminen tarvitsee onnistuakseen osaamista kaikilta osapuolilta. Työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen onkin toimittava aktiivisesti paikallisen sopimisen toimintaedellytysten parantamiseksi ja jäsentensä kouluttamiseksi”, Hemming toteaa.

Työmarkkinaosapuolille on annettu aikaa toukokuun loppuun mennessä sopia alakohtaisesti kilpailukykysopimuksen mukaisista paikallisen sopimisen ehdoista.

Suomen Ekonomit odottaa, että hallitus toteuttaa lupaamansa toimet ansiotuloverotuksen keventämiseksi kaikissa tuloluokissa.

”Sopimuksen osana on tuloverotuksen aleneminen, jolla kuluttajien ostovoimaa ylläpidetään. Tämä on tärkeää, sillä BKT:n kasvu on Suomessa tällä hetkellä täysin yksityisen kulutuksen varassa”, Hanna-Leena Hemming huomauttaa.

Suomen Ekonomit sitoutuu omalta osaltaan toimimaan aktiivisesti, että sen jäsenistöä koskevat työ- ja virkaehtosopimukset neuvotellaan kilpailukykysopimuksen mukaisiksi.

Kommentit