”Päivittäistavarakaupan 4,7 tilavuusprosentin alkoholiraja on täysin keinotekoinen”

Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Ussa haluaisi pienpanimoille ulosmyyntioikeuden myös vahvoihin oluihin.

Ulosmyyntioikeuden myöntäminen pienpanimoille tulisi Elina Ussan mukaan toteuttaa niin, että pienpanimoille annetaan vastaava oikeus kuin viinitiloillekin, eli myös vahvojen oluiden myynti pitäisi sallia.

– On hyvä muistaa, että päivittäistavarakaupan 4,7 tilavuusprosentin alkoholiraja on täysin keinotekoinen. Alkoholipitoisuus vaihtelee luontaisesti riippuen siitä millaista olutta valmistetaan, Ussa toteaa Verkkouutisille.

Ulosmyyntioikeus olisi tuottajalle yksi myyntikanava lisää.

– Kuluttajalle se on kätevä tapa päästä nauttimaan paikallisista tuotteista. Matkailullisesti se vahvistaa alueen vetovoimaa, toimii yhtenä osana lähiruokien verkostoa, Ussa perustelee

Kaikki Verkkouutisten alkoholipolitiikkaa käsitelleeseen kyselyyn vastanneet eduskuntaryhmien puheenjohtajat suhtautuivat myönteisesti pienpanimojen ulosmyyntioikeuteen.

Ryhmäjohtajilta kysyttiin myös muun muassa ravintoloissa tarjoiltavan alkoholin arvonlisäveron laskemisesta samalle tasolle ruoan kanssa. Ehdotusta kannattivat suoralta kädeltä vain vihreät. RKP:ssa ajatusta pidettiin ”harkinnan arvoisena”.

Panimoliitto kannattaa alv:n laskemista. Sillä voitaisiin Elina Ussan mukaan ohjata kulutusta takaisin ravintoloihin. Hän muistuttaa alkoholin ravintolakulutuksen olevan Suomessa muihin EU-maihin verrattuna alhainen.

– Ravintolakulutus on viime vuosina ollut laskusuuntainen, samaan aikaan alkoholin matkustajatuonti on kasvanut. Tällä hetkellä matkustajatuonti – lähinnä Virosta – on jo lähes kaksinkertainen ravintolakulutukseen verrattuna, Ussa toteaa

– Sen lisäksi olisi järkevää hillitä viinarallia alkoholiveroa tarkastelemalla sekä palauttaa ravintoloille oikeus kertoa alkoholitarjouksistaan myös anniskelualueen ulkopuolella. Viime vuosina on tehty kestämätöntä veropolitiikkaa, hän jatkaa.

Keskiolut Alkoon?

Verkkouutisten kyselyssä kysyttiin myös keskioluen siirtämisestä yksin Alkojen hyllyille.

Ehdotusta kannatti vain kristillisdemokraattien Peter Östman. Hän perusteli kantaansa tutkimuksella, jonka mukaan toimenpide vähentäisi alkoholinkulutusta merkittävästi ja säästäisi jopa satoja ihmishenkiä vuodessa.

Elina Ussan mukaan kyseessä on VATT:in ja THL:n tutkimus, joka vertasi Ruotsin päätöstä laimentaa olut vuonna 1977 Suomen tilanteeseen vuonna 2010.

– Tutkimuksissa unohdettiin Euroopan unioni, vapaa rajakauppa ja viime vuosikymmenten kulttuuriset muutokset. Väittäisin kyseistä tutkimusta tarkoitushakuisimmaksi koskaan, Ussa lataa.

Hänen mukaansa ainoa asia, jonka keskioluen siirto Alkoon toteuttaisi, olisi valtion alkoholiliikkeen liikevaihdon kasvattaminen.

– Tällä hetkellä monopolikaupan kautta myydään muutama prosentti oluesta. Samalla kulutus siirtyisi – kuten Ruotsissakin – kohti vahvempia juomia. Ruotsalaiset juovat oluensakin keskimäärin 5,5 tilavuusprosentin vahvuisena.

Kommentit