Noin viisi prosenttia pelaajista häviää puolet Veikkauksen tuotosta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Päivi Räsänen vaatii rahapelejä pois kaupoista

Kansanedustajan mukaan rahapelaaminen on tulonsiirtoa syrjäytyneiltä hyväosaisille.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa vaaditaan rahapeliautomaattien hajasijoittelun lopettamista.

Räsänen tiedustelee myös mahdollisista toimenpiteistä, joilla rahapelihaittojen korjaamisesta siirryttäisiin peliriippuvuuksien ennaltaehkäisyyn.

Hän viittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämään tutkimukseen, jonka mukaan Suomessa on yli 120 000 peliongelmaista ihmistä.

– THL:n tekemät tutkimukset ovat osoittaneet, että rahapelaaminen on Suomessa hyvin keskittynyttä – noin viisi prosenttia pelaajista häviää puolet Veikkauksen tuotosta eli noin 1,8 miljardia euroa. Peliriippuvuus on yleisintä työttömillä, lomautetuilla ja työkyvyttömyyseläkkeellä olevilla tai pitkäaikaisesti sairailla, Päivi Räsänen toteaa tiedotteessa.

– Veikkaus Oy:n monopoliasema perustuu pelihaittojen ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Rahapeliautomaattien laaja hajasijoittelu ihmisten arkiympäristöön ei edistä tätä tehtävää. Ainutlaatuista koko maailmassa on se, että Veikkaus saa päättää itsenäisesti rahapeliautomaattien sijoittelun periaatteista, Räsänen jatkaa.

Vuonna 2022 pelikoneisiin on tulossa tunnistautumispakko. Päivi Räsänen arvioi, ettei toimenpide ehkäise pelihaittoja riittävällä tavalla. Peliautomaatteja on hänen mukaansa erityisesti sellaisilla asuinalueilla, joissa koulutus- ja tulotaso ovat matalia ja työttömyysluvut korkeita.

– Rahapelaaminen on tulonsiirtoa syrjäytyneiltä hyväosaisille, emmekä saa ummistaa silmiämme uhkapelikierteessä olevien ihmisten hädältä. Rahapeliautomaatit on poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta, Päivi Räsänen sanoo.

– Suomalaista rahapelijärjestelmää leimaa paradoksi: halu ylläpitää ja kasvattaa rahapelituottoja ja vähentää ja ehkäistä rahapelihaittoja, Räsänen jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt