Verkkouutiset

Päivi Räsänen. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Päivi Räsänen: Syyte kohdistuu uskonnonvapauden ytimeen

Kansanedustaja pitää Twitter-päivitykseensä kohdistuvaa syytettä erityisen ongelmallisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kertoo esittäneensä Helsingin käräjäoikeudelle vaatimuksen, että oikeus jättäisi tutkimatta Raamattu-twiittiä koskevan syytteen Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9. artiklan vastaisena.

Hän viittaa artiklasta johdettuun vakiintuneeseen tulkintaan, jonka mukaan viranomaisen on asetuttava ehdottoman neutraaliksi uskonnollisten kysymysten suhteen.

Valtakunnansyyttäjä nosti huhtikuisella päätöksellään Räsästä vastaan syytteet kolmesta eri teosta, joita koskeva pääkäsittely on odotettavissa marraskuussa.

Päivi Räsästä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan noin 17 vuotta sitten julkaistun pamfletin ja Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa 19. joulukuuta 2019 annettujen lausuntojen vuoksi. Häntä syytetään lisäksi vuoden 2019 kesäkuussa julkaistusta Twitter-päivityksestä, joka koostuu lähinnä Raamatun tekstistä.

Entinen ministeri kiistää syyllistyneensä mihinkään lainvastaiseen. Hän pitää Twitter-päivitykseen kohdistuvaa syytettä erityisen ongelmallisena, sillä siinä syyte kohdistuu yksinomaan uskonnonvapauden ydinalueeseen eli Raamatun sisällön laillisuuden arviointiin.

– Raastupa ei ole oikea paikka Raamatun tulkinnalle. Rikosasiana Raamatun tekstien soveliaisuutta ei ole Suomessa aikaisemmin oikeudessa käsitelty. Vaatimukseni tarkoittaa sitä, että käräjäoikeus ei ottaisi lainkaan twiittiäni koskevaa syytettä tutkittavaksi, Päivi Räsänen toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa syytekohdassa on tosiasiallisesti kysymys Raamatun jakeiden levittämisen ja yleisön saataville saattamisen laillisuudesta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännön linjaus tarkoittaa, ettei kenenkään tarvitse perustella uskoaan viranomaisen edessä.

– Odotan tätä koskevaa ratkaisua ennen oikeudenkäyntipäivän määräämistä. Pidän tätä tärkeänä ennakkoratkaisuna, jotta tulevaisuudessakaan kukaan ei joutuisi rikosasiassa minkäänlaiseen uskonnolliseen tenttiin, tuomarin edessä perustelemaan uskoaan tai Raamatun jakeita, Räsänen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)