Päivi Räsänen puolueensa nuorille: Älkää sekaantuko lääkekannabisasiaan

Kristillisdemokraattien kansanedustajan mielestä lääkkeiden lupiin tai hoitosuosituksiin ei puolueilla ole kompetenssia eikä niihin kannata sekaantua.

Kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen (kd.) kirjoittaa blogissaan lääkekannabiksen lupien myöntämisestä. Hän toteaa puolueensa nuorisojärjestön piiristä heitetyn ehdotuksen lääkekannabiksen lupakäytännön laajentamisesta.

– Lääkekannabiksen luvissa tai suosituksissa on ennen muuta kyse lääkehuollosta, ei huumepolitiikasta. Huumaavia lääkkeitä tarvitaan, mutta niidenkin lupiin ja käyttöön pätevät samat tieteelliset kriteerit kuin muuhun lääkehoitoon, Päivi Räsänen torjuu.

Hänen mukaansa lääkkeiden lupien myöntäminen on viranomaistoimintaa.

– Lääkkeiden lupiin tai hoitosuosituksiin ei poliittisilla nuorisojärjestöillä tai puolueilla ole kompetenssia eikä niihin kannata poliittisesti sekaantua, Räsänen kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”THL:n asiantuntija-arvion mukaan toistaiseksi ei ole löytynyt yhtään lääketieteellistä käyttötarkoitusta, johon ei olisi lääkekannabista käyttökelpoisempia lääkkeitä”.

– Yksittäisissä tapauksissa lääkekannabis on kuitenkin katsottu hyödylliseksi, ja niihin Fimea on erityislupia myöntänytkin. Päätöstä lupakäytännön mahdollisesta laajentamisesta ei pidä tehdä poliittisissa kokouksissa, vaan asiantuntijoiden arvioihin ja tieteellisiin tutkimuksiin perustuvina viranomaispäätöksinä.

Päivi Räsäsen mukaan ”valitettavasti lääkekannabiskeskustelua on useissa maissa käytetty huumepolitiikan keppihevosena, keinona avata portti kannabiksen käytön ja myynnin yleiselle vapautukselle. En usko, että tämä olisi kd-nuorten tavoitteena”.

Kommentit