Päivi Räsänen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Päivi Räsänen: Nuorten hämmennys on lisääntynyt

Kansanedustaja kaipaa matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluja.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan nuorten itsetuhoiset ajatukset ja pakottava tarve vahingoittaa itseään ovat lisääntyneet. Hänen mukaansa kevät 2020 oli poikkeuksellinen lapsille ja nuorille, ja psykiatrista apua tarvitsevat oireilevat aiempaa rajummin.

Koronaepidemia kuormitti monen mielenterveytensä kanssa kamppailevan nuoren elämää, kun jo ennestään mielenterveydeltään hauraat ihmiset jäivät vaille tukiverkkoja ja palveluja, Räsänen sanoo mielipidekirjoituksessaan Hämeen Sanomissa.

Hänen mukaansa lastenpsykiatrit ovat nostaneet esiin myös kulttuurisen muutoksen aiheuttamat vaikutukset nuorten mielenterveyteen.

Tunne valinnanvapaudesta on voimakkaampi kuin koskaan. Nuorten hämmennys omasta identiteetistä, jopa sukupuolestaan on lisääntynyt, mikä näkyy lyhyessä ajassa sukupuolenvaihdosten moninkertaistumisena.

Puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on Räsäsen mukaan mielenterveysperusteisia. Joka neljäs sairauslomapäivä puolestaan johtuu mielenterveyden ongelmista.

Nuorten syrjäytyminen aiheuttaa inhimillisten kustannusten lisäksi huomattavia kustannuksia yhteiskunnalle. Jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa, hän sanoo.

Terveyskeskuksiin olisi Räsäsen mukaan järjestettävä matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluja, joissa myös nuorilla olisi mahdollisuus jonottamatta ja ilman lähetettä päästä terveydenhuollon ammattihenkilön vastaanotolle.

Myös neuvolat ja kouluterveydenhuolto ovat avainasemassa. Erityinen huomio tulee kohdistaa elämän saumakohtiin, esimerkiksi opintojen nivelvaiheisiin tai sairauspäivärahakauden loppumiseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt