Päivi Räsänen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Päivi Räsänen: Liukuhihna-abortit pitää torjua

Kansanedustajan mukaan aborttilakia ei pidä höllentää.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen tyrmää kansalaisaloitteen aborttilain uudistamisesta.

– Kansalaisaloite liukuhihna-abortista tulee torjua, Räsänen sanoo tiedotteessaan.

Aloite sai sunnuntaina eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta. Siinä vaaditaan, että jatkossa abortin saamiseksi riittää raskaana olevan oma tahto, ja että kahden lääkärin lausunnon vaatimisesta luovutaan.

– Lakimuutos veisi pohjan pois naisen elämäntilanteen ja sosiaalisten ongelmien selvittelyltä ja vaihtoehtojen harkinnalta. Lääkäristä tulisi kumileimasin, nainen jäisi vaille apua elämäntilanteessaan ja lapsi menettäisi oikeuden elämään ilman harkintaa, Räsänen sanoo.

Aloitteen tavoitteena on, että raskaana oleva saa pyytäessään keskeytyksen 12. raskausviikkoon asti.

– Tämän ikäisen sikiön sydän sykkii, aivosähkökäyrä voidaan tunnistaa, vauva imee sormiaan ja varpaitaan ja tekee kuperkeikkoja, Räsänen kertoo.

Pääosa raskauden keskeytyksistä tehdään sosiaalisin perustein.

– Liukuhihna-aborttien sijaan tulisi kehittää tukitoimia naisille, jotka ovat tulleet raskaaksi vaikeassa elämäntilanteessa. On kestämätöntä, että hyvinvointiyhteiskunnassa vuosittain tehdään yli 9 000 raskaudenkeskeytystä sosiaalisin perustein. Sosiaalisia ongelmia tulee ratkoa sosiaalipoliittisin keinoin, ei elämään kajoamalla, Räsänen toteaa.

Räsänen korostaa lapsen oikeutta elämään.

– Hedelmättömyyden lisääntyessä Suomessa on yhä enemmän lapsettomia pareja, jotka toivovat adoptiolasta. Aborttia perustellaan usein kauniilla ajatuksella, että jokaisella lapsella on oikeus syntyä toivottuna. Jos omilla vanhemmilla ei ole voimavaroja ottaa lasta vastaan, avoimia sylejä ja sydämiä löytyy syntyvälle lapselle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt