X
SULJE MAINOS
Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Päivi Räsänen: Kela-korvauksista luopuminen on ideologinen hanke

KD:n ryhmäjohtajan mukaan hammashoito on vaarassa ruuhkautua.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on huolissaan hammashoidon ruuhkautumisesta, jos Kela-korvakset poistetaan.

Hän viittaa eduskunnassa käytyyn keskusteluun asiakasmaksujen kohtuullistamisesta. Uudistuksen myötä Kela-korvausten maksukattoa ollaan laajentamassa niin, sisällytettäisiin myös suun terveydenhuolto, mikä on erittäin kannatettava uudistus.

Ongelmana Räsäsen mukaan kuitenkin on, että samaan aikaan, kun suun terveydenhuolto tulisi osaksi maksukattojärjestelmää, hallitus aikoo poistaa yksityisen hammashoidon Kela-korvaukset.

– Yksityislääkäripalveluiden kelakorvauksista luopuminen on ideologisesti motivoitu hanke, joka käytännössä vaikeuttaa lääkäripalveluiden saatavuutta etenkin pieni- ja keskituloisille ja lisää painetta terveyskeskuksiin, Päivi Räsänen toteaa.

Hän katsoo, että Kela-korvausten taso on jo tällä hetkellä varsin matala, mutta toimii edelleen kannustimena käyttää näitä palveluja ja siten vähentää julkisen terveydenhuollon kuormitusta.

– Korkean omavastuuosuuden vuoksi yksityisesti tuotettu lääkärikäynti on yhteiskunnalle selvästi edullisempi kuin terveyskeskuksessa asiointi. Osa palveluista on myös erittäin vaikeasti julkisella sektorilla paikattavissa. Esimerkiksi gynekologi- tai silmälääkäripalvelut haetaan pääosin yksityissektorilta, samoin merkittävä osa suun terveydenhuollosta. Etenkin pienituloisimpien ihmisten kannalta saadut Kela-korvaukset ovat olleet todella tärkeitä, Räsänen toteaa.

Räsänen katsoo, että korvausten poistaminen aiheuttaisi lisää jonoja julkisen puolen terveydenhuollossa. Jonot ovat nykyisellään paisuneet koronan takia jopa yli kuuden kuukauden mittaisiksi.

– Ilman lisäresursseja julkinen terveydenhuolto ei selviydy kasvavista jonoista. Hallituksen tulisi ottaa vakavasti myös tutkimukset, jotka kertovat hammaslääkärien huolestuttavasti jo nyt uupuvan suuren työpaineen alla. Lisäksi korona-aika on entisestään kasvattanut hoitovelkaa myös suun terveydenhuollossa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt