Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Päivi Räsänen: Hyväksikäytön vaikutukset eivät vanhene

Kansanedustaja vaatii lasten hyväksikäytön rangaistussäännöksiin tiukennuksia.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen vaatii, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten syyteoikeuden vanhentumisajoista on luovutaan. Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön syyteoikeus vanhenee kymmenessä vuodessa ja törkeissä hyväksikäytöissä 20 vuodessa.

– Käytännössä pikkulapsiin kohdistuvia törkeitä raiskauksia ei voida enää tutkia uhrien saavutettua keski-iän, Räsänen toteaa tiedotteessa.

Kansanedustajan mukaan vanhenemisajoista on luovuttava, sillä hyväksikäytön vaikutukset uhriinkaan eivät vanhene ajan myötä.

– Seksuaalinen hyväksikäyttö jättää uhrille kuitenkin pysyviä ja vaikeita traumoja.

– Sekä mahdollisen uhrin että epäillyn oikeusturvan kannalta on tärkeää, että epäilyt voidaan oikeudessa selvittää. Oikeudenmukainen tuomio edistää myös uhrin toipumista kokemastaan.

Räsäsen mukaan vanhenemisajan poistaminen vaikuttaisi esimerkiksi tilanteissa, joissa henkilö tunnustaa rikoksia, mutta rikosten vanhentumisen johdosta häntä ei voida tuomita. Kansanedustaja kuitenkin myöntää, että useita vuosikymmeniä vanhoja rikoksia on vaikea selvittää ja vanhoista teoista vaaditaan vahvaa näyttöä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt