X
SULJE MAINOS

Päivi Räsänen: Eutanasia ei tarkoita hoitojen riisumista vaan potilaan tappamista

Kansanedustaja on julkaissut eutanasiaa käsittelevän kirjan.

Kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen (kd.) on julkaissut eutanasiaa käsittelevän kirjan ”Mistä on kysymys – Eutanasia”. Räsäsen tiedotteen mukaan teos avaa lääketieteen, terveydenhuollon nykytilan ja kristillisen ihmiskuvan näköaloja kuoleman ja kärsimyksen kysymyksiin.

– Eutanasiaa perustellaan tavallisesti kahdella argumentilla: parantumattomasti sairaan potilaan kärsimyksillä ja hänen itsemääräämisoikeudellaan päättää kuolemastaan. Kuitenkaan missään maailman maassa potilaalle ei ole turvattu lakisääteistä ”oikeutta kuolla”, ei Hollannissakaan. Kansainväliset ihmisoikeussopimukset tunnustavat ihmisen oikeuden elämään, ei kuolemaan, Päivi Räsänen sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa potilasta ei tarvitse surmata, jotta kipu ja muut oireet saadaan hoidettua. Saattohoito on kehittyneempää kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa.

– Eutanasia ei tarkoita tarpeettomien hoitojen riisumista vaan potilaan tappamista. Tämän todellisuuden häivyttämiseksi käytetään kiertoilmaisuja kuten kuolinapu tai arvokas kuolema. Lääkärin tehtävä on kuitenkin suojella, ei tuhota elämää, Räsänen sanoo.

Ihmiselämän arvokkuus ei hänen mukaansa vähene avun tarpeen lisääntyessä.

– Potilaan kuolemantoive sisältääkin kysymyksen: ”Välittääkö kukaan minusta? Olenko jo täysin tarpeeton?” Tällaiseen kyselyyn ei tule vastata kuolinpiikillä. Kuoleva tarvitsee inhimillistä läsnäoloa ja tehokasta oireenmukaista hoitoa. Saattohoidon puutteita ei korjata eutanasialla, Räsänen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt