Päivi Nerg. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Päivi Nerg Kuntalehdelle: Näin sotessa pitäisi edetä

Alivaltiosihteerin mielestä soten valmistelun tulee olla laajapohjainen.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg toivoo tulevan hallituksen ymmärtävän, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa tulee rakentaa uudelleen luottamusta ja yhteistä tahtotilaa. Nergin mielestä on löydettävä yhteinen parlamentaarinen sopu, mitä asioita lähdetään tekemään.

− Ettei taas käy niin, että mahdollinen uusi sote kaatuu. Ei ole kansakunnalle hyväksi, että tässä maassa rakennetaan aina muutaman vuoden välein uutta mallia, Päivi Nerg sanoo Kuntalehdelle.

Hän on ilmoittanut halukkuutensa toimia soteuudistuksen projektijohtajana myös tulevalla vaalikaudelle. Nergillä on näkemys siitä, miten sotessa pitäisi nyt edetä.

− Pelkällä parlamentaarisella työllä eli kaikkien eduskuntapuolueiden yhteistyöllä ei kannata lähteä valmistelemaan sotea, vaan valmisteluun pitäisi ottaa mukaan isot toimijat, joita tämä koskettaa. Nyt sitten mukaan niitä kaupunkeja, kuntia, sairaanhoitopiirejä, sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoita ja valtiosääntöoppineita. Jos lähdetään hakemaan mallia, johon kaikki sitoutuvat vaikka seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi, valmistelun pitää olla tosi laajapohjainen, Päivi Nerg sanoo.

Hän huomauttaa, että uusi perusteellinen valmistelu vie paljon aikaa.

− Jos sellaiseen päädytään, lainsäädäntö päästään antamaan eduskunnalle vasta hallituskauden puolivälin jälkeen. Siksi ei ole mitään järkeä, jos ei ole yhteistä ymmärrystä siitä, että valmistelu menee myös seuraavien vaalien yli.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt