X
SULJE MAINOS
Kuninkaantammen päiväkodin naulakko Helsingissä 11. helmikuuta 2020. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Päiväkodin työntekijä: Joudumme valehtelemaan vanhemmille

Varhaiskasvatuksen opettajan mukaan koronatartunnoista ei saa kertoa.

Varhaiskasvatuksen opettaja kirjoittaa Helsingin Uutisten mielipidepalstalla, että päiväkoti-ikäisten lisääntyneitä koronavirustartuntoja ei ole ”otettu kuuleviin korviin”. Hän muistuttaa, että päiväkodeissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

– Ainut suojautumiskeino varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on kasvomaski ja sekin pitää riisua päivän aikana, mikäli haluaa ruokailla. Ruokailujen porrastaminen ja henkilöstön ruokailu eri aikoihin onnistuvat ehkä isompien lasten kohdalla, mutta esimerkiksi pienten ryhmässä tämä ei vaan onnistu.

– Lähikontaktien välttäminen on päiväkodissa mahdotonta siitäkin syystä, että sijaisia tulee ja menee, henkilöstö joutuu paikkailemaan toisiaan muualla kuin omassa ryhmässä, pahimmassa tilanteessa jopa toisessa yksikössä. Kohtaamme päivittäin valtavan määrän ihmisiä lähikontaktissa.

Kirjoittajan mukaan työ on jo itsessään äärimmäisen kuormittavaa ja kasvomaskin käyttö kovassa työtahdissa on fyysisesti raskasta.

– Henkistä kuormitusta lisää pelko siitä, että milloin minä sairastun ja entä jos läheiseni sairastuvat, kun joudun käymään töissä. Ahdistusta ja pelkoa lisää myös se, että emme saa tietää edes henkilökunnan koronatartuntoja puhumattakaan lasten tartunnoista, joita joudumme hyssyttelemään vanhempien edessä.

Opettajan mukaan työntekijät joutuvat myös valehtelemaan lasten vanhemmille tartunnoista. Myös tämä kuormittaa työntekijöitä.

–Ymmärrän vanhempien ärtymyksen, kun joudumme valehtelemaan, ettemme muka tiedä onko koronatartuntaa ryhmässä vai ei. Myös tämä lisää henkistä kuormitusta. Tämä salailu kuormittaa myös päiväkodin johtajia, joilla on muutenkin kädet täynnä oman työnsä rinnalla.

Kirjoittaja kysyy, eikö varhaiskasvatuksen henkilöstön olisi aika saada edes rokotteet.

– Miksi kukaan ei ota tosissaan sitä huolta ja pelkoa, joka varhaiskasvatuksen kentältä nousee?

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt