Verkkouutiset

”Paikallinen sopiminen ei ole ihmelääke työllisyyteen”

Teollisuuden Palkansaajien selvityksen mukaan paikalliseen sopimiseen liittyy useita myyttejä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Paikallinen sopiminen on herättänyt paljon julkista keskustelua, mutta sen väitetyt vaikutukset ovat Teollisuuden palkansaajien mukaan usein vailla tutkittuja perusteluita. TP:n analyysissä Irti keskitetystä, kohti paikallista? Neljä myyttiä paikallisesta sopimisesta työelämän ja työmarkkinoiden tutkijat Paul Jonker-Hoffrén, Markku Sippola ja Satu Ojala käsittelevät keskitettyyn ja paikalliseen sopimiseen liitettyjä yleisiä myyttejä.

Kolme ensimmäistä käsiteltävää myyttiä ovat työmarkkinoiden jäykkyys, paikallisen sopimisen työllisyyttä kasvattava vaikutus sekä paikallisen sopimisen myönteinen vaikutus tuottavuuteen. Näille kirjoittajat eivät löydä tieteellistä näyttöä.

Neljännen väitteen mukaan paikallinen sopiminen lisäisi työnantajan valtaa paikallistasolla. Tutkijoiden mukaan tämä pitäisi paikkansa lyhyellä aikavälillä.

– Pitemmällä aikavälillä taas syntyisi painetta etsiä ratkaisuja, joilla lisätään työntekijöiden puutteellista edustusta, he arvioivat.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK toteaa, että väitteet paikallisen sopimisen työllisyyttä vahvistavasta vaikutuksesta eivät näytä pitävän paikkaansa.

– Myös OECD:n tutkimuksen mukaan hajautettu työmarkkinajärjestelmä on yhteydessä pikemminkin matalampaan työllisyyteen ja korkeampaan työttömyyteen. Parhaan työllisyyden tuottaa ennen kaikkea koordinoitu työmarkkinajärjestelmä, STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà toteaa.

Hän sanoo, että paikallisen sopimisen lähtökohta on jo määritelmänkin mukaan tarkoitus viedä työmarkkinamallia kohti hajautetumpaa ja heikommin koordinoitua sopimista.

– Paikallista sopimista on syytä kehittää työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa. Työllisyyden ihmelääkkeeksi siitä ei ole, Lainà toteaa.

Hänen mukaansa STTK suhtautuu myönteisesti paikallisen sopimisen edistämiseen hallitusohjelman mukaisesti eli työ- ja virkaehtosopimusten kautta. Paikallisen sopimisen lisäämiseksi on vastapainoksi huolehdittava luottamusmiesten asemasta sopijapuolena.

Työsuhteessa työntekijä sitoutuu tekemään työtä työnantajan johdon ja valvonnan alaisena. Jos paikallinen sopiminen lisääntyy ilman, että vahvistetaan työntekijäpuolen edellytyksiä toimia tasavertaisena sopijaosapuolena, Lainàn mielestä työntekijöiden suojan tarve ei vähene vaan pikemminkin kasvaa.

– Paikallinen sopiminen ei voi tarkoittaa työntekijöiden näkökulmasta heikennyksiä ja työnantajan työnjohto-oikeuden vahvistamista, hän summaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)