Euron logo Euroopan keskuspankin pääkonttorin ulkopuolella Frankfurtissa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Pahin ehkä ohitse euroalueella, mutta piristymistä ei näy

Talouden elpyminen antaa odottaa itseään tuoreiden yrityskyselyjen perusteella.

Euroalueen talouskasvu ei ole piristynyt tammikuussa. Yrityskyselyihin perustuva IHS Markitin ostopäällikköindeksi pysyi alustavien tietojen mukaan tammikuussa matalan kasvun tasolla joulukuun tapaan.

Teollisuuden indeksi nousi hieman, mutta pysyi edelleen loivan taantuman lukemissa. Sen sijaan kasvua osoittava palvelusektorin indeksi laski hieman.

Johtaja Andrew Harker IHS Markitista arvioi, että teollisuuden pahin taantuma vaikuttaa olevan ohitse ja palvelusektorin kasvu jatkuu.

– Saksa ja Ranska ovat jatkavat kasvuaan samalla kun yritysten luottamus koko euroalueella on noussut 16 kuukauden huippuun, hän toteaa yhtiön tiedotteessa.

Toisaalta kehitys on hänen mukaansa selkeästi heikkoa muualla euroalueella, missä uudet tilaukset polkevat paikoillaan ja yritysten aktiviteetti hidastuu.

– Kaiken kaikkiaan vakaa kuva kasvusta ja inflaatiosta vakuuttaa todennäköisesti Euroopan keskuspankin pitämään rahapolitiikkansa toistaiseksi ennallaan, kun se tarkastelee strategiaansa uudelleen, hän kuitenkin huomauttaa.

Eilen torstaina EKP:n hallitus jätti kokouksessaan ohjauskorot ennallaan eikä tehnyt muitakaan muutoksia euroalueen rahapolitiikkaan.

Pankkikonserni Nordean mukaan markkinoiden huomio kiinnittyy tulevissa kokouksissa strategian uudistamistyöhön, joka aloitettiin virallisesti eilen.

Strategiatyössä huomio tulee Nordean mukaan keskittymään erityisesti mahdollisiin muutoksiin inflaatiotavoitteessa, inflaation mittaamisessa sekä rahapolitiikan välineistössä.

– Laajasti odotetaan, että inflaatiotavoite siirtyy kahden prosentin ympärille nykyisestä ”lähellä mutta alle kaksi prosenttia” ilmaisusta. Toisaalta tavoitteen ympärille pyritään todennäköisesti luomaan nykyistä enemmän liikkumavaraa. Erityisen tarkkailun kohteena ovat myös negatiivisten korkojen mahdolliset haittavaikutukset, Nordean aamukatsauksessa todetaan.

IHS Markitin ostopäällikköindeksin lukemia

– Euroalueen ostopäällikköindeksi pysyi ennakkotietojen mukaan tammikuussa joulukuun tasolla 50,9:ssä.
– Teollisuuden ostopäällikköindeksi nousi 46,3:sta 47,8:een, mutta palvelusektorin laski 52,8:sta 52,2:een.
– Indeksin arvo alle 50 tarkoittaa taantumaa, kun taas yli 50 tarkoittaa kasvua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt