Verkkouutiset

Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen toimivallasta – näin he sanoivat

MTV3:n tentissä väiteltiin raskaasti presidentin tehtävistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kahdeksan presidenttiehdokkaan ensimmäinen yhteinen tv-tentti alkoi keskiviikkona MTV3:lla jo etukäteen paljon puhutulla Paavo Väyrysen haastolla.

Paavo Väyrynen totesi yli vuosi sitten alkaneen näyttää siltä, että ”hän (Sauli Niinistö) ei olekaan Paasikiven linjalla ja ei ole pitämässäkään Suomea sotilaallisesti liittoutumattomana, puolueettomana maana, vaan on viemässä meitä sotilaalliseen liittoutumiseen”.

– Tätä en voinut hyväksyä. Oli muitakin syitä kyllä, Paavo Väyrynen perusteli Sauli Niinistöltä viime kesänä vetämäänsä tukea.

Väyryseltä kysyttiin hänen syytöksestään, että presidentti on ylittänyt valtaoikeutensa.

– Kyllä minun mielestäni Eurooppa-politiikka kuuluu valtioneuvostolle. Eikä ole tasavallan presidentin asia neuvotella komission edustajien kanssa Euroopan unionin yhteisestä puolustuksesta, esimerkiksi, Väyrynen sanoi.

Presidenttiehdokas Sauli Niinistö vastasi syytöksiin valtaoikeuksien ylittämisestä.

– Jos Suomeen tulee – siinä tapauksessa tuli Kultarantaan keskusteluihin, jossa kaikki kuulivat häntä – EU:n korkea edustaja, niin olisi aika epäkohteliasta olla tapaamatta häntä, kun satuin olemaan sen tilaisuuden isäntä, Sauli Niinistö aloitti.

– Minä puhun hänen kanssaan, minä puhun (Angela) Merkelin kanssa, minä puhun (Jean-Claude) Junckerin kanssa ja (Donald) Tuskin kanssa. Kaikista niistä asioista, jotka liittyvät Suomen turvallisuuteen. Jos se on sitten toimivallan ylitystä, niin minä ylitän sen jatkossakin, Niinistö jatkoi.

Paavo Väyrynen sanoi, ettei hyväksy tätä.

– Euroopan unionin kehittäminen on valtioneuvoston toimivaltaan kuuluva asia. Tasavallan presidentti minun mielestäni voi puuttua Eurooppa-politiikkaan lähinnä silloin, kun laajemmat Suomen intressit ovat uhattuina: Suomen itsenäisyys ja puoluettomuusasema. Silloin presidentin on sopivaa puuttua Euroopan unionin sisäiseen kehitykseen, Väyrynen totesi.

Sauli Niinistö vastasi näin:

– Kaikki mikä liittyy Suomen turvallisuuteen, liittyy presidentin tehtävään. Ja minua ei mikään pidä erossa silloin, jos Suomen turvallisuudesta tavalla tai toisella puhutaan. Ja tällainen kohtelias keskustelu ei ole suinkaan mitään EU-politiikan suunnittelemista, vaan käsitysten vaihtamista, joka on aivan jokapäiväistä, Sauli Niinistö totesi.

Vihreiden Pekka Haavisto totesi kommenttinaan, että hänen mukaansa on ”hyvin tärkeää, että myös tasavallan presidentti seuraa aktiivisesti Euroopan unionissa tehtäviä päätöksiä”.

– Kun katsoo esimerkiksi sitä keskustelua, jonka Martin Schulz on aloittanut, tiiviimmästä Euroopan unionista, niin olisi minusta aivan luonnotonta ettei presidentti sitä seuraisi, ottaisi siihen myös mielipiteenomaisesti kantaa. Mutta totta kai päätöksenteko näissä asioissa on eduskunnalla ja valtioneuvostolla, Pekka Haavisto sanoi.

LUE MYÖS:

Kenelle EU-politiikka kuuluu? Yllättävä tieto eduskunnasta (VU 15.11.2017)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)