Paavo Väyrynen jää sivuun keskustan puolue-elinten työstä

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ilmoittaa, että hän jää sivuun keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan työstä.

Kannattajiaan Paavo Väyrynen kehottaa jatkamaan toimintaansa puolueessa ja vaikuttamaan sen poliittiseen linjaan.

Euroopan parlamentissa Väyrynen jatkaa toimintaansa keskustan valtuuskunnassa. Muiden puolue-elinten työssä sitä edustavat tästedes valtuuskunnan muut jäsenet.

– Viime aikoina olen joutunut toteamaan, että olemassa olevien rakenteiden kautta minun on mahdotonta vaikuttaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen, Väyrynen toteaa kirjoituksessaan.

Hän kertoo ennen Euroopan parlamentin vaaleja pyrkineensä siihen, että keskusta olisi ryhtynyt kokoamaan sinne uutta ryhmää, joka edustaisi puolueen arvoja ja edistäisi sen tavoitteita.

– Kun puolue päätti kuitenkin pysyttäytyä ALDE-ryhmässä, olen joutunut hakemaan yli ryhmärajojen yhteistyötä, jolla voin edistää Suomen euroeroa, puolustaa maamme sotilaallista liittoutumattomuutta ja kehittää unionia itsenäisten valtioiden liittona. Eri parlamenttiryhmien jäsenistä koostuva kontaktiryhmä ”Vapaus valita” ajaa näitä asioita, Väyrynen kirjoittaa.

Niin ikään viime kevään hallitusratkaisun yhteydessä ja heti sen jälkeen hän kertoo tulleensa siihen tulokseen, ettei pysty enää vaikuttamaan keskustan politiikkaan.

– Viime kuukausien kokemukset ovat vahvistaneet sen, että keskustan kautta vaikutusmahdollisuuksia ei ole. Toisaalta kansalaisaloite ja ajatus Suomen eroamiseksi euroalueesta on saanut osakseen hyvin laajaa kannatusta. Mukana on runsaasti myös keskustan jäseniä ja kannattajia, vaikka puolueen johdon piirissä suhtautuminen on ollut hyvin nihkeää.

– Olen päättänyt jättäytyä sivuun Keskustan puolue-elinten toiminnasta. Tästedes pyrin vaikuttamaan Suomen linjaan hakemalla yhteyttä samanmielisiin suomalaisiin, sekä sitoutumattomiin että eri puolueissa toimiviin, Väyrynen sanoo.

Väyrynen ei myöskään pidä siitä, että viime eduskuntavaalien jälkeen tuloksena oli keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteishallitus.

Hallituspohja, salkkujako ja ministerivalinnat ratkaisivat hallituksen poliittisen linjan sekä sisäpolitiikassa että ulkosuhteissa.

– Kokoomus sai yliotteen. Valtaan päästyään perussuomalaisten johto luopui helposti tavoitteistaan. Ratkaiseva merkitys oli kuitenkin sillä, että keskustan ministeriryhmään ja sen keskeiseen avustajakuntaan tuli vain kokoomusta lähellä olevia liberaaleja. Sama linja toteutui myös eduskuntaryhmän valinnoissa, Väyrynen kirjoittaa.

Hänen mielestään puolueeseen on syntynyt epäpyhä valtapoliittinen liittoutuma.

– Linjan määräävät nyt liberaalit tukenaan joukko lestadiolaispoliitikkoja. Alkiolaiset, perinteisen keskustapolitiikan kannattajat, on pantu sivuun. Koossa on sama joukkue, jolla keskusta koki murskatappion runsaat neljä vuotta sitten.

Väyrysen mukaan hallituksen alkutaipaleella pahimmat ennakko-odotukset ovat alkaneet toteutua.

– Tätä osoittaa ennen muuta ulko-, turvallisuus-, maahanmuutto-, Eurooppa- ja aluepolitiikassa valittu linja. Kansantaloutta yritetään tervehdyttää epätoivoisesti sisäisen devalvaation ja leikkauspolitiikan keinoin, vaikka tarjolla olisi parempi vaihtoehto, eroaminen euroalueesta. Tästä ei suostuta edes keskustelemaan. Eurooppa-politiikan linjana on federalismi.

– Jo hallitusneuvottelujen yhteydessä jouduin toteamaan, että en pystynyt mitenkään vaikuttamaan tehtyihin ratkaisuihin. Puoluehallitus ja sen työvaliokunta olivat kokonaan sivussa. Pidin yhteyttä lähinnä sähköpostin välityksellä Juha Sipilään, mutta mielipiteitäni ei otettu mitenkään huomioon. Sama meno on jatkunut hallituksen muodostamisen jälkeen ja se näyttää jatkuvan edelleen, Väyrynen sanoo.

Hän kertoo viime kesästä lähtien pohtineensa, mitä voisi tehdä.

– Haluan vaikuttaa Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuuteen. Jos yritän muuttaa Keskustan poliittista linjaa, sanotaan, että hajotan puoluetta. Puolueeseen on sitä paitsi luotu valtarakennelma, jota ei ainakaan lähivuosina ole mahdollista horjuttaa, Väyrynen katsoo.

Hän sanoo, ettei voi enää keskustan kautta vaikuttaa Suomen linjaan vaikuttaa.

– On parasta tunnustaa reilusti tappio ja vetäytyä. Olen päättänyt jättäytyä sivuun Suomen Keskustan puoluevaltuuston, puoluehallituksen ja sen työvaliokunnan työstä.

– Tämä ratkaisuni on hyvin henkilökohtainen. Viime vuosikymmeninä suuri osa poliittisesta energiastani on kulunut puolueen sisäisiin vääntöihin. Haluan uuden alun. Haluan vapauttaa voimavarani suoraan toimintaan tavoitteitteni hyväksi, Väyrynen toteaa.

Kommentit