Verkkouutiset

Paavo Väyrynen: Äänestän sote-uudistusta vastaan

Kansanedustajan mukaan maakunnilla pitäisi olla verotusoikeus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Paavo Väyrynen (kp.) on palannut tänään tiistaina Euroopan parlamentista eduskuntaan hoitamaan edustajantointaan.

– Mitä tulee sote-uudistukseen, niin näillä näkymin äänestän sitä vastaan. Näen sen hyvin monella tavalla vahingollisena uudistuksena, Väyrynen sanoi toimittajille tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.

Väyrynen sanoi, että hän voisi ehkä kannattaa maakuntauudistusta, vaikka maakunnille ei tulekaan verotusoikeutta. Väyrysen mukaan maakunnilla ei ole todellista itsenäisyyttä, vaan Helsingistä käsin ohjaillaan maakuntien päätöksentekoa.

Hänen mielestään maakuntajärjestelmä kannattaa kuitenkin perustaa ja pyrkiä korjaamaan sen valuvikoja myöhemmin ennen kaikkea verotusoikeudella.

Väyrynen on eronnut keskustan jäsenyydestä ja hän on perustamassa omaa, kansalaispuolueen eduskuntaryhmää.

Väyrysen ratkaisu tarkoittaa samalla sitä, että hallituksen enemmistö eduskunnassa kapenee 104 kansanedustajaan. Keskustalta lähtee yksi paikka pois, kun kansanedustaja Mirja Vehkäperä (kesk.) siirtyy Väyrysen tilalle Euroopan parlamenttiin.

Keskusta toteuttaa oikeistoliberaalia politiikkaa

Väyrynen sanoi, että hän aikoo päättää asiakohtaisesti, tukeeko hän hallituksen esityksiä vai ei. Väyrynen ilmoitti olevansa oppositiossa sekä hallitusta että oppositiota vastaan.

Väyrynen tuntee kuuluvansa poliittisesti vasemmiston puolelle ja hän luonnehti olevansa vasemmistokeskustalainen.

– Keskustan viime viikonloppuna pitämä puoluekokous osoitti, että puolue on sitoutunut toteuttamaan oikeistoliberaalia politiikkaa, jota tällä vaalikaudella on toteutettu, Väyrynen sanoi.

Väyrysen mukaan vaikka keskusta on näennäisesti hyvin yhtenäinen, niin tosiasiassa keskustassa on laajaa tyytymättömyyttä.

– Uskon, että hyvin paljon on niitä, jotka näkevät mielellään minun palaavan eduskuntaan.

Yhteistyö perussuomalaisten kanssa mahdollista

Väyrynen ei sulkenut pois mahdollisuutta tehdä yhteistyötä perussuomalaisten kanssa maahanmuuttoasioissa.

– Saattaa olla samanlaisia näkemyksiä, mutta on myöskin erilaisia heidän kanssaan, Väyrynen sanoi.

Väyrynen sanoi esittäneensä jo kolme vuotta sitten Euroopan parlamentissa ja Suomessa, että muuttoliike pitäisi pyrkiä pysäyttämään ja perustaa EU:n ulkopuolelle hyvin hoidettuja pakolaisleirejä, missä selvitettäisiin, keillä on oikeus turvapaikkaan. Turvapaikansaajia otettaisiin kiintiöpakolaisena vastaan.

– Suomen kohdalla on erikoista se, että muut Pohjoismaat ovat palauttaneet väliaikaiset rajatarkastukset Schengen-järjestelmän puitteissa. Suomi ei ole sitä tehnyt. Suomi on ottanut runsaasti kiintiöpakolaisia sen lisäksi, että meille on tullut runsaasti järjestäytymätöntä maahanmuuttoa.

Kansalaispuolueelle 15-20 paikkaa vaaleissa

Väyrynen luonnehti paluutaan eduskuntaan ”suureksi ilon ja riemun päiväksi”, vaikka hän joutuukin istumaan eduskuntasalin takarivissä.

Hän kertoi arvioineensa presidentinvaaleissa saamansa kannatuksen perusteella, että kansalaispuolueella on mahdollisuus saada vähintään yksi kansanedustajan paikka jokaisesta Manner-Suomen vaalipiiristä ensi kevään eduskuntavaaleissa, yhteensä 15-20 kansanedustajaa. Sen jälkeen hän ryhmän vanhimpana tekee paluun eduskuntasalin eturiviin.

Väyrysen mukaan kansalaispuolueella on mahdollisuus kahteen paikkaan EU-vaaleissa.

Väyrynen sanoi, että aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen, jonka mukaan hänen jäsenyytensä kansalaispuolueessa on voimassa. Väyryselle on annettu valtuutus järjestää jäsenten yleinen kokous, jossa voidaan vaihtaa puolueen hallitus. Valitusaika päätöksestä on meneillään.

– Käytännössä kansalaispuolueen tilanne on ratkennut niin, että minun johtamani hallitus on se, joka päättää asioista tulevaisuudessa, Väyrynen kertoi.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)