Paavo Lipponen jyrähti Suomi-kommenteista: Onko ruotsalaispankin röyhkeydellä enää mitään rajaa?

Paavo Lipponen pitää Nordean puheita Suomen talouden tilasta röyhkeinä.

”’Suomi, toivoton tapaus’, julistaa Nordea tiedotteessaan. Onko ruotsalaispankin röyhkeydellä enää mitään rajaa”, Paavo Lipponen kysyy Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistussa mielipidekirjoituksessaan.

Lipponen on pitkän linjan SDP-poliitikko ja entinen pääministeri. Hän viittaa Nordean tuoreeseen talousennusteeseen. Sen otsikko kuului ”Toivoton tapaus”.

Suomella on pankin mukaan suuria vaikeuksia täyttää eurojäsenyyden vaatimuksia. Nordea katsoo, että nykyisen kaltaisissa muusta euroalueesta poikkeavissa talousongelmissa Suomen olisi kyettävä sisäiseen devalvaatioon, kun ulkoinen devalvaatio on jäänyt pois politiikkavalikoimasta.

Nordean katsauksessa todetaan Suomen päätöksenteon taipuvan uudistuksiin liian hitaasti ja liian vähän. Se tarkoittaa, että talous jää tulevaisuudessakin jälkeen euroalueen kehityksestä.

Paavo Lipposen mukaan Nordean väite Suomen toivottomuudesta on perusteeton, eikä sovi pankkiperinteeseen. Lipponen penää Nordealta ”edes hieman arvokkuutta”.

”Liittyneekö tällainen ylimielisyys Suomen Nordean alentamiseen sivukonttoriksi, vai onko kyseessä hybridisodankäynti”, hän pohtii.

”Ja pitääkö paikkansa, että Nordean korkea-arvoinen toimihenkilö on ulkomaita myöten käynyt kerjäämässä Suomen luottoluokituksen alentamista”, Lipponen jatkaa.

Hänestä tämä olisi epäisänmaallista toimintaa.

”Jos Nordea ei vedä lausuntoaan takaisin, en aio kantaa hiekkaa kengissäni pankin konttoreihin, vaan vaihdan pankkia”, Lipponen toteaa.

Kommentit