Paavo Arhinmäki. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paavo Arhinmäki: Yritykset jäävät kiinni kolmen euron palkoista

Vasemmistoliiton ryhmäjohtajan mukaan työehtoja pitää puolustaa järeämmin.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mielestä alipalkkauksen kriminalisointi tulisi kirjata lakiin.

– Kuumassa kesässä on jäätävää, että vielä 2020-luvulla on edelleen yrityksiä, jotka jäävät kiinni kolmen euron tuntipalkoista ilman, että minkäänlaisia seuraamuksia syntyy. Niitä yrityksiä, jotka eivät toimi yhteisten sääntöjen mukaan, tulee rangaista asianmukaisesti. Alipalkkaus tulee kriminalisoida ja työehtojen valvontaan saada lisäresursseja, Arhinmäki vaatii.

– Nyt olisi myös tämän uudistuksen vastustajien syytä tulla ulos ja kertoa kantansa. Minun on vaikea nähdä mitään syytä, miksi yksikään rehellinen toimija vastustaisi alipalkkauksen kriminalisointia.

Hän nostaa esimerkiksi muun muassa mansikkapellot ja telakka-alan, joissa tarvitaan hänen mukaansa ”työehtojen puolustamiseen nykyistä järeämpiä keinoja”.

Vaikka suuri osa yrityksistä toimii hänen mukaansa vastuullisesti, kärsii alipalkkauksesta Arhinmäen mukaan laajemmin koko yhteiskunta.

– Luulisi kaikille olevan selvää, etteivät olemassa olevat keinot riitä.  Tarvitaan vahvempaa lainsäädäntöä ja asianmukaisia sanktioita, jotta työntekijöiden hyväksikäyttö saadaan loppumaan. Alipalkkaus tulee kriminalisoida myös, jotta kaikki yritykset ovat samalla viivalla. Sääntelyn on ulotuttava myös laajoihin alihankintaketjuihin, Arhinmäki vaatii.

– Alipalkkauksen kriminalisointi auttaisi korjaamaan työelämän räikeimpiä epäkohtia. Kriminalisoinnin lisäksi resursseja tarvitaan lisää työehtojen etukäteis- ja jälkikäteisvalvontaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt