Paavo Arhinmäki. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paavo Arhinmäki: Pitäisikö Veikkauksen monopoli purkaa?

Vasemmistoliiton kansanedustaja kysyy ja antaa kielteisen vastauksen.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan Veikkauksen monopolin purkamista ovat viime aikoina vaatineet erityisesti ne, ”jotka ovat jollain tavalla kytköksissä kansainvälisiin pelifirmoihin ja hyötyisivät taloudellisesti Veikkauksen yksinoikeusjärjestelmän purkamisesta”.

– Ajatus siitä, että mainostus muuttuisi vähemmän aggressiiviseksi ja houkuttelevaksi, jos monopoli purettaisiin, ei ole nähdäkseni uskottava, Paavo Arhinmäki kirjoittaa blogissaan.

– Myöskään ajatus siitä, että pelihaitat vähenisivät tarjonnan lisääntyessä ja ulkomaisten peliyhtiöiden tullessa markkinoille, ei ole sekään kovin todennäköinen visio. Monopolin purkaminen pikemmin lisäisi pelihaittoja kuin vähentäisi niitä, Arhinmäki jatkaa.

Hän myöntää, että peliautomaattien sijoittelua ja kokonaismäärän vähentämistä olisi harkittava uudelleen. Tutkimusten mukaan pienituloiset pelaavat eniten peliautomaatteja ja häviävät niihin rahaa.

– Samalla pitää huomioida, että se tulisi merkittävästi vähentämään tuottoja. Peliautomaatteihin ollaan joka tapauksessa puuttumassa. Veikkaus halusi siirtyä peliautomaateissa pakolliseen tunnistautumiseen ja eduskunta sääti tämän mahdollistavan lainsäädännön viime kauden lopulla, kansanedustaja toteaa.

Arhinmäki toimi aiemmin Veikkauksen omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä ja tällä hetkellä fuusionjälkeisen Veikkauksen hallintoneuvostossa. Hän kertoo kehottaneensa yhtiötä toimimaan nykyistä vastuullisemmin jokaisessa hallintoneuvoston kokouksessa.

– Oman arvioni olen tehnyt vuosien kokemuksen ja tiedon pohjalta. Kukaan ei ole pystynyt toistaiseksi mitenkään osoittamaan, että jokin muu järjestelmä olisi tuoton ja pelihaittojen ehkäisyn kannalta parempi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt