Paavo Arhinmäki. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Paavo Arhinmäki HS:lle: Halutaanko järjestäytymistä heikentää?

Vasemmistoliiton ryhmäjohtajan mukaan ansiosidonnaisen laajennus vähentäisi liittoihin kuulumista.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tekisi työttömyyskassaan kuulumisesta pakollista kaikille suomalaisille.

– Mielestäni olisi järkevää, että kaikki kuuluisivat kassaan lain kautta. Sillä olisi todennäköisesti positiivinen vaikutus myös järjestäytymiseen, Paavo Arhinmäki toteaa puolueensa kannasta Helsingin Sanomille. 

– Jos ansiosidonnainen irrotettaisiin kokonaan liitoista, sillä olisi negatiivinen vaikutus järjestäytymiseen. Haetaanko tässä sitten sitä, että halutaan heikentää järjestäytymisastetta?

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisesta on keskusteltu kokoomuksen julkistaman kannanoton jälkeen.

Kokoomus esitti perjantaina kansanedustaja Elina Lepomäen johdolla, että ansiosidonnainen ulotettaisiin koskemaan myös työttömyyskassaan kuulumattomia. He maksavat palkastaan lakisääteisiä työttömyysvakuutusmaksuja, mutta ovat työttömäksi jäädessään oikeutettuja vain matalampaan perusturvaan. Ansiosidonnaista voivat nykyisin saada vain työttömyyskassojen jäsenet.

– Viimeistään menneen kevään olisi pitänyt herättää ihmiset siihen, ettei tämä järjestelmä ole oikeudenmukainen. Jopa kymmenettuhannet lomautetut ovat jääneet ilman ansioturvaa, koska eivät ole ymmärtäneet liittyä työttömyyskassaan. Eihän se näin voi mennä, Lepomäki sanoi.

SAK:ssa ja STTK:ssa ehdotus on aiemmin tuomittu ”hyökkäyksenä järjestäytymistä vastaan”. Nykyisin ammattiliittojen jäsenyyttä mainostetaan juurikin työttömyyskassan kautta, vaikka työttömyyskassaan voi kuulua myös ilman ammattiliiton jäsenyyttä.

Hallituspuolueiden puheenjohtajista keskustan Katri Kulmuni ja vihreiden Maria Ohisalo ovat ilmoittaneet kannattavansa ansiosidonnaisen laajentamista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt